Bruxelles-ul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor viza și comerțul cu diamante

Bruxelles-ul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor viza și comerțul cu diamante
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Comisia Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să conducă la încetarea exporturilor de diamante rusești către UE, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Suntem în curs de finalizare a ultimelor detalii din acest pachet" de sancțiuni, al 12-lea după invazia rusă în Ucraina, a declarat în fața presei Borrell, arată Agerpres.

Moldova \ CITEȘTE ȘI Moldova "se românizează" și riscă să devină o nouă victimă a politicii occidentale, spune secretarul Consiliului rus de Securitate

Includerea diamantelor în noul pachet de sancțiuni urmărește diminuarea veniturilor pe care Rusia le obține din vânzarea acestora, estimate la 4-5 miliarde de dolari pe an.

Belgia și-a ridicat rezervele față de aceste sancțiuni ce țintesc comerțul cu diamante rusești și care sunt coordonate cu statele din G7, propunând totodată soluții pe baza unui sistem de trasabilitate care să nu afecteze industria belgiană din acest domeniu, orașul belgian Anvers fiind un centru important al comerțului cu diamante. Acest sistem de trasabilitate ar urma să permită excluderea din circuitele comerciale mondiale a diamantelor brute provenite din Rusia.

Odată finalizat noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, acesta va fi supus votului statelor membre în Consiliul UE, unde este nevoie de unanimitate.

Coreea de Sud apelează la bănci locale pentru a ajuta Polonia să cumpere arme în valoare de 22 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Coreea de Sud apelează la bănci locale pentru a ajuta Polonia să cumpere arme în valoare de 22 de miliarde de dolari

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni la Bruxelles că, în loc să impună Rusiei noi sancțiuni, Uniunea Europeană ar face mai bine să evalueze "eșecul" politicii sale și pagubele pe care și le-a provocat singură prin seria de sancțiuni.

"Cred că este absolut corect să întrebăm cum putem avea o dezbatere substanțială despre al 12-lea pachet de sancțiuni în condițiile în care nu a existat nicio analiză cuprinzătoare a primelor 11 pachete", a explicat ministrul ungar, potrivit agenției MTI. El consideră că Bruxellesul și unele state din UE nu sunt pregătite că accepte realitatea cu privire la pagubele pe care aceste sancțiuni le-au provocat economiei europene și cu privire la eșecul lor de a atinge obiectivele urmărite, acelea de a pune în genunchi economia Rusia și de a determina această țară să se retragă din Ucraina.

Ungaria s-a pronunțat cu regularitate împotriva sancțiunilor decise contra Rusiei, dar în cele din urmă nu și-a folosit niciodată dreptul de veto pentru a le bloca.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
rusia