Bulgaria anunță victoria: Pentru prima dată de la începutul tranziției, familiile cu doi copii redevin normalitate

Bulgaria anunță victoria: Pentru prima dată de la începutul tranziției, familiile cu doi copii redevin normalitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 dec 2023

Premierul bulgar Nikolai Denkov, profesor de fizică recunoscut la nivel global, a anunțat în mesajul de Crăciun că cea mai mare schimbare la care lucrează guvernul este de a transforma economia forței de muncă ieftine într-o economie cu valoare adăugată mare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Atragem deja investitori strategici care apreciază cunoștințele și abilitățile bulgarilor și doresc să îi includă în tehnologiile viitorului. Pentru că cel mai bun program social este ca oamenii să aibă un loc de muncă stabil și bine plătit”, a declarat Denkov, citat de publicația Dnevnik și G4Media.

VIDEO&FOTO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh, ca \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh, ca "un cadou de Crăciun"

Potrivit acestuia, primele rezultate ale acestor eforturi sunt deja vizibile. „Din ce în ce mai mulți bulgari se întorc în țara lor natală. Rata natalității este în creștere. Pentru prima dată de la începutul tranziției, familiile cu doi copii redevin normalitate”, a declarat el.

Bulgaria, la fel ca majoritatea țărilor din estul Europei, se confruntă cu o scădere accelerată a populației în ultimele decenii. La scăderea natalității se adaugă și migrația spre vestul Europei.

Ultimele bugete cresc în mod sistematic și semnificativ investițiile în oameni, a mai spus premierul bulgar.

ANUNȚ Ce se va întâmpla cu avionul companiei românești imobilizat în Franța cu peste 300 de indieni la bord CITEȘTE ȘI ANUNȚ Ce se va întâmpla cu avionul companiei românești imobilizat în Franța cu peste 300 de indieni la bord

Nikolai Denkov a fost votat în iunie prim-ministru al Bulgariei după aproape doi ani de criză politică. Denkov este susținut de două mari partide – Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată (PP-DB, liberal), 63 de deputați, și Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei-Uniunea Forțelor Democrate (GERB-SDS, conservator), cu 69 de deputați, care au făcut multe compromisuri politice pentru a ajunge la o coaliție.

Denkov (susținut de partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier reformist pro-european Kiril Petkov) va fi prim-ministru prin rotație pentru primele 9 luni de guvernare, după care va fi înlocuit de Mariya Gabriel (susținută de GERB, partidul ex-premierului populist Boiko Borisov).

Nikolay Denkov este academician al Academiei Bulgare de Științe (BAS) și membru titular al Academiei Europene de Științe „Academia Europaea”, profesor și doctor în științe în chimie fizică. Este membru al „Grupului de lucru pentru științe fizice” din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Conduce laboratorul „Formulări și materiale active” la Facultatea de Chimie și Farmacie a Universității „St. Kliment Ohridski” din Sofia.

VIDEO Accident violent între două tramvaie în București, au apărut primele imagini CITEȘTE ȘI VIDEO Accident violent între două tramvaie în București, au apărut primele imagini

Conform clasamentului 2021 al Universității Stanford, citat de Novinite, academicianul Denkov se află în top 1% dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul său. Cercetările sale științifice se desfășoară în domeniul fizico-chimiei sistemelor coloid-dispersate, al substanțelor tensioactive și al numeroaselor aplicații ale acestora. A publicat peste 180 de articole științifice, dintre care două în prestigioasa revistă „Nature” și câte unul în „Nature Physics” și „Nature Communications”, precum și 18 recenzii.

Lucrările sale au fost citate de peste 10.000 de ori în literatura științifică (h-index = 50). A susținut peste 90 de prelegeri la conferințe internaționale, a condus peste 80 de seminarii la universități și institute de cercetare din străinătate. Este coautor a 12 brevete, dintre care șase internaționale și patru străine.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
familie