Bulgaria ar putea adera la euro în 2025

Bulgaria ar putea adera la euro în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Bulgaria ar putea adera la zona euro începând din 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, ministrul bulgar al Finanțelor, Rossitsa Velkova, a anunțat că țara vecină a renunțat la data țintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro. "Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro și trebuie să îndeplinim criteriile privind inflația", le-a pus atunci jurnaliștilor Rossitsa Velkova.

SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România

"Data aderării este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă", a apreciat joi Valdis Dombrovskis într-un interviu acordat postului bulgar de televiziune Nova TV.

Rossitsa Velkova a spus că Bulgaria ar putea face eforturi să finalizeze adoptarea euro de la mijlocul anului viitor, scrie Agerpres.

În schimb, vicepreședintele Comisiei Europene, care efectuează zilele acestea o vizită la Sofia, a mai spus că în mod tradițional țările au aderat la zona euro de la începutul anului, deoarece este mai practic așa. Potrivit lui Dombrovskis, din cauza inflației ridicate, stimulată în principal de costurile la energie, autoritățile de la Sofia au fost nevoite să modifice data țintă privind aderarea la zona euro.

La finele lui 2022, indicele armonizat al inflației în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflației din blocul comunitar.

Dombrovskis a mai spus joi că Bulgaria, care în luna aprilie va organiza noi alegeri parlamentare, al cincilea scrutin în ultimii doi ani, ar trebui să adopte toată legislația necesară pentru aderarea la zona euro, inclusiv legislația referitoare la combaterea spălării banilor.

Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de către toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea prețurilor. Concret, rata medie a inflației (calculată prin indicele armonizat al prețurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depășească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflației) a celor mai performante state membre în ceea ce privește stabilitatea prețurilor. În plus, această evoluție trebuie să se dovedească a fi sustenabilă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
euro