Bulgaria are nevoie de 300.000 de muncitori străini

Bulgaria are nevoie de 300.000 de muncitori străini
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Bulgaria trebuie să introducă cote pentru angajarea forței de muncă din țări non-UE, dar importul de personal ar trebui să se facă cu un echilibru între diferitele țări și fără a permite sosirea a prea mulți muncitori dintr-o anumită țară, deoarece acest lucru poate duce la alte efecte, după cum vedem în țările vest-europene, a spus Gheorghi Pârvanov, specialist în domeniul resurselor umane și membru al Comitetului Executiv al Confederației pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Pârvanov este mirat de expansiunea importului de muncitori din India, scrie publicația bulgară SEGA, preluată de Rador Radio România.

TABEL O nouă scumpire a carburanților. Motorina mai poate fi cumpărată la un preț mai mic de 7 lei/l doar într-o singură stație din capitală CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a carburanților. Motorina mai poate fi cumpărată la un preț mai mic de 7 lei/l doar într-o singură stație din capitală

Potrivit spuselor sale, „la fel ca legat de alte subiecte, în Bulgaria se lucrează fragmentar, fără o politică pe termen lung”.

Bulgaria are nevoie de 300.000 de muncitori străini
Între 250.000 și 300.000 este deficitul de forță de muncă pe piața bulgară, a spus expertul în resurse umane.

70.000 reprezintă penuria de muncitori sezonieri. Separat, cu o viză de trei ani în întreprinderile de producție din cele mai diverse industrii, este de așteptat ca până la sfârșitul anului să fie angajați 30-35.000 de muncitori, în funcție de nevoile industriei. România, de exemplu, importă 100.000 pe an, dar există acolo o cotă care nu poate fi depășită.

„Ambasadele bulgare din străinătate nu sunt pregătite pentru acest aflux de muncitori străini. Probabil vom aduce aproximativ 35-40.000 de persoane anul acesta. Anul trecut erau mult mai puține, iar în urmă cu 5-6 ani importam 5.000-6.000 de oameni pe an”, spune expertul în resurse umane.

Și adaugă: „Deocamdată, avem cele mai bune impresii legat de cei veniți din Kârgâzstan, Uzbekistan, Kazahstan. Aceștia sunt cel mai aproape de mentalitatea, cultura, limba noastră și se adaptează bine.

Acum există un mare interes din țări precum India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan. Există și cazuri individuale din Vietnam și Africa de Nord și din alte țări”.

Salariul muncitorilor străini din țări terțe este între 500 și 700 de euro: „Acești oameni vin din țări în care salariul mediu este de 200-300 de dolari brut. Scopul lor este să trimită 100-150-200 de euro familiilor rămase acasă. Totuși, ei vin fără a avea o idee despre nivelurile prețurilor și despre nivelul de trai”, a comentat Pârvanov.

123Credit.ro schimbă piața creditelor ipotecare prin digitalizarea procesului de aplicare CITEȘTE ȘI 123Credit.ro schimbă piața creditelor ipotecare prin digitalizarea procesului de aplicare

„Tabloul demografic din Bulgaria este tragic”

Totuși, potrivit acestuia, importul de muncitori străini nu amenință locurile de muncă pentru bulgari, deoarece tabloul demografic din Bulgaria este tragic, iar populația aptă de muncă a scăzut sub 3 milioane de locuitori, iar o mare parte dintre aceștia nici nu lucrează, nici nu studiază, nici nu e în căutarea unui loc de muncă.

Pârvanov a subliniat că, prin lege, lucrătorii străini din țările din afara UE trebuie să aibă aceleași salarii și toate beneficiile suplimentare pe care le au muncitorii bulgari.

Cu toate acestea, expertul în resurse umane consideră că înainte de a importa personal din țări non-UE, trebuie să ne asigurăm că toate rezervele de pe piața forței de muncă din Bulgaria sunt epuizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
muncitori străini