Al doilea cel mai bogat om din Cehia mizează pe jocurile de loterie din Chicago și Londra pentru a se extinde internațional

Al doilea cel mai bogat om din Cehia mizează pe jocurile de loterie din Chicago și Londra pentru a se extinde internațional
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2024

Miliardarul ceh Karel Komarek, care a transformat o companie regională de energie într-un imperiu de afaceri global după căderea Zidului Berlinului, pariază acum pe vânzarea de bilete de loterie în locuri precum Chicago și Londra pentru a stimula creșterea afacerilor sale la nivel internațional, transmite Reuters.

Karel Komarek, al doilea cel mai bogat om din Cehia, în urma văduvei lui Petr Kellner și înaintea deal-maker-ului Daniel Kretinsky, se folosește de operatorul de loterie Allwyn ca un deschizător de drumuri pentru grupul său de investiții KKCG, spunând Reuters: ”Creșterea în divertismentul condus de loterie este absolut esențială pentru strategia noastră mai largă a grupului”, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Câți bani puteți „scoate” la POS în magazine CITEȘTE ȘI Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Câți bani puteți „scoate” la POS în magazine
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Allwyn este deja cel mai mare operator de loterie din Europa, derulând operațiuni naționale în Italia, Austria, Grecia și în alte părți.

Două tranzacții recente - pentru a opera loteria națională din Regatul Unit și loteria statului american Illinois - au mărit cota de piață a companiei Allwyn pe piața globală, care urmează să crească la 425 de miliarde de dolari în 2028 de la 283 de miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor raportului Lottery Global Market Report 2024 al The Business Research Company.

”Suntem mereu deschiși la noi oportunități – în primul rând în Europa și în SUA – în special atunci când ne putem baza pe expertiza existentă din cadrul grupului pentru a debloca potențialul de creștere”, a declarat Komarek, 55 de ani, într-un interviu prin e-mail.

Allwyn a eclipsat afacerile energetice ale KKCG, generând venituri de 7,8 miliarde de euro (8,60 miliarde de dolari) în 2023, sau aproximativ 70% din veniturile totale ale KKCG.

A preluat rolul de operator al loteriei naționale din Regatul Unit în februarie, după ce a câștigat o licitație împotriva actualului operator Camelot, unicul operator de la lansarea schemei din Regatul Unit, acum aproape 30 de ani.

Surse din industrie au spus că ofertele tehnologice ale Allwyn și planul de a distribui o mare parte din profituri către cauze caritabile au ajutat la asigurarea înțelegerii.

Creșterea veniturilor disponibile și a tehnologiei, cum ar fi aplicațiile pentru smartphone, codurile QR și inovațiile pentru a face loteriile mai interactive, stimulează creșterea pe o piață globală în care International Game Technology (IGT), Scientific Games și Intralot sunt printre cei mai mari jucători.

TENDINȚĂ DE DIGITALIZARE

Komarek a folosit un împrumut de 13.000 de dolari de la tatăl său pentru a începe o afacere cu supape și conducte la începutul anilor 1990 ,în Cehoslovacia de atunci, înainte de a achiziționa compania de explorare de petrol și gaze Moravske Naftove Doly - o mișcare care a pus bazele averii sale.

Dar acordul său din 2012 de a prelua operatorul de loterie ceh Sazka, aflat în faliment, a fost cel care a propulsat expansiunea KKCG în străinătate.

Jeep plănuiește un Renegade electric sub 30.000 de euro CITEȘTE ȘI Jeep plănuiește un Renegade electric sub 30.000 de euro

”Era clar că există mult potențial neexploatat și că am putea replica această abordare la nivel internațional și să o folosim ca platformă de la care să construim”, a spus Komarek, a cărui avere netă s-a triplat din 2020 la 9,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Interesele mai recente ale KKCG includ biomedicina, iar grupul vede oportunități de a Îse implica mai profund în tehnologie, imobiliare, energie și industrii în evoluție, inclusiv în AI și Web3, a declarat Komarek pentru Reuters.

Allwyn își propune să se extindă în continuare pe piața de loterie de 100 de miliarde de dolari din SUA, a declarat directorul executiv Robert Chvatal.

Majoritatea statelor din SUA operează propriile lor loterii, dar Chvatal consideră că aceste entități vor apela din ce în ce mai mult la furnizori privați precum Allwyn, pentru a genera mai multe profituri alimentate de tehnologie.

Allwyn, care nu a dezvăluit valoarea niciunei dintre investițiile sale recente, a cumpărat, de asemenea, un pachet majoritar de acțiuni la furnizorul american de jocuri de loterie online Instant Win Gaming, în februarie.

”Tendința de digitalizare în acest sector este inevitabilă. Nu ne-am dus să achiziționăm loteria Illinois pentru că vrem să rămânem acolo doar pentru următorii 20 de ani”, a declarat Chvatal pentru Reuters.

În 2022, Allwyn a anulat o înțelegere cu firma paravan Cohn Robbins Holdings Corp., care ar fi listat-o la New York la o valoare a întreprinderii de 9,3 miliarde de dolari, invocând condițiile de piață volatile.

Chvatal a exclus pentru moment o ofertă publică inițială pentru Allwyn, spunând că compania a fost bine finanțată prin împrumuturi bancare și obligațiuni.

”Avem dimensiunea și produsul pentru a face o IPO, dar asta nu înseamnă că trebuie să o facem. Piața și momentul trebuie să fie corect. O IPO este o distragere a atenției acum”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
karel komarek
cehia