Bulgaria: Nouă dată țintă pentru adoptarea euro

Bulgaria: Nouă dată țintă pentru adoptarea euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2023

Bulgaria va introduce 1 ianuarie 2025 ca dată țintă pentru adoptarea euro, se arată într-un proiect publicat pe site-ul Guvernului, strategy.bg., informează Novinite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Modificarea a fost realizată într-un decret al Consiliului de Miniștri, care stabilește un Consiliu de coordonare pentru a pregăti aderarea țării la zona euro, iar termenul limită pentru trimiterea opțiunilor a expirat, scrie Agerpres.

Tranzacție nouă pe piața automatelor de cafea din România - Concernul austriac café+co își vinde business-ul local CITEȘTE ȘI Tranzacție nouă pe piața automatelor de cafea din România - Concernul austriac café+co își vinde business-ul local

În februarie, ministrul Finanțelor, Rossitsa Velkova, anunța că Bulgaria a renunțat la data țintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro. "Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro și trebuie să îndeplinim criteriile privind inflația", le-a pus atunci jurnaliștilor Rossitsa Velkova.

La finele lui 2022, indicele armonizat al inflației în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflației din blocul comunitar. Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de către toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea prețurilor. Concret, rata medie a inflației (calculată prin indicele armonizat al prețurilor de consum) pe ultimele 12 luni nu trebuie să depășească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea (respectiv, media aritmetică a ratelor inflației) a celor mai performante state membre în ceea ce privește stabilitatea prețurilor. În plus, această evoluție trebuie să se dovedească a fi sustenabilă.

Actualul Parlament din Bulgaria adoptă rapid legile cheie care trebuie finalizate înaintea introducerii euro. De asemenea, săptămâna aceasta Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat pozitiv noua lege a Băncii Naționale a Bulgariei iar recomandările tehnice vor fi discutate cu Ministerul Finanțelor înainte ca textele finale să fie supuse spre adoptare Guvernului și Parlamentului.

Cea mai bună zonă de locuit în București CITEȘTE ȘI Cea mai bună zonă de locuit în București

Legea trebuie să intre în vigoare în momentul în care Bulgaria devine membră a zonei euro.

Data de 1 ianuarie 2025 este specificată ca dată țintă pentru aderarea țării la zona euro în programul Guvernului pentru perioada iunie 2023 - decembrie 2024.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
bulgaria