Bulgaria nu dorește interzicerea importurilor de grâu din Ucraina

Bulgaria nu dorește interzicerea importurilor de grâu din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2023

Bulgaria a renunțat la solicitarea privind interzicerea importurilor de grâu din Ucraina, a anunțat  ministrul Agriculturii și Alimentației, Kiril Vatev, transmit Novinite și BTA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe de altă parte, Bulgaria a informat Comisia Europeană că insistă să se aplice până la finalul anului interdicția asupra importurilor de semințe de floarea-soarelui, ulei de gătit nerafinat și lapte praf din Ucraina, scrie Agerpres.

Ungaria vrea ca UE să extindă interdicția privind importul de cereale ucrainene și după 15 septembrie CITEȘTE ȘI Ungaria vrea ca UE să extindă interdicția privind importul de cereale ucrainene și după 15 septembrie

Vatev a explicat că obiectivul este de a căuta un echilibru în lanțul agroalimentar și de a favoriza produsele din Bulgaria în defavoarea celor importate.

Alte state membre UE, care au negociat de mai mult timp cu Comisia Europeană, și-au asigurat sume importante pentru proiecte de infrastructură, a adăugat Vatev, dând ca exemplu Polonia, care a primit un miliard de euro. "Noi suntem la zero, deoarece ne-am alăturat târziu discuțiilor, dar și infrastructura noastră are nevoie de sprijin și vom participa la negocieri", a declarat ministrul bulgar al Agriculturii.

Tot joi, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar, Viktor Orban, a anunțat că Ungaria vrea ca interdicția UE privind vânzările interne de cereale ucrainene să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina, după ce măsura actuală se încheie la 15 septembrie.

"Ungaria va cere UE să prelungească interdicția începând cu 16 septembrie", a declarat Gergely Gulyas, adăugând că Budapesta este pregătită să reimpună o interdicție națională de import dacă UE nu extinde măsura.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicție urmează să expire pe 15 septembrie.

Un nou program de circulație pe Transalpina CITEȘTE ȘI Un nou program de circulație pe Transalpina

Polonia a declarat că nu va ridica interdicția, chiar dacă UE nu este de acord cu prelungirea acesteia.

Înainte de măsura UE, țările din Europa Centrală au impus interdicții unilaterale la începutul acestui an asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-și proteja producătorii interni, după o creștere a exporturilor de cereale ucrainene în cele cinci state în 2022 și la începutul anului 2023.

Actualul acord al UE pentru protejarea fermierilor din cele cinci state urmează să expire luna viitoare, iar țările din Europa Centrală doresc ca acesta să fie prelungit cel puțin până la sfârșitul anului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
grau
ucraina