VIDEO Prima reacție a lui Putin după moartea liderului Wagner

VIDEO Prima reacție a lui Putin după moartea liderului Wagner
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Președintele rus, Vladimir Putin, a transmis condoleanțe familiei lui Evgheni Prigojin, rupând tăcerea după ce avionul liderului mercenar s-a prăbușit la două luni după ce acesta a condus o revoltă împotriva șefilor armatei ruse, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Până la comentariile lui Putin, nu a existat nicio confirmare oficială a morții lui Prigojin, în afară de o declarație a autorității aeronautice care spunea că se afla la bord, arată Hotnews.

Rupând tăcerea, Putin l-a descris pe Prigojin drept un om de afaceri talentat pe care îl cunoaște din anii 1990, dar care a fost și " un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață", și a spus că ancheta asupra accidentului va dura mai mult timp.

Presa bulgară acuză România că pregătește o nouă „bombă ecologică” sub ferestrele locuitorilor din Ruse CITEȘTE ȘI Presa bulgară acuză România că pregătește o nouă „bombă ecologică” sub ferestrele locuitorilor din Ruse

"În ceea ce privește tragedia aviatică, în primul rând vreau să exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor tuturor victimelor. Este întotdeauna o tragedie", a spus Putin în declarațiile televizate făcute în timpul unei întâlniri la Kremlin cu șeful instalat de Moscova în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

„Într-adevăr, dacă angajații companiei Wagner au fost acolo, iar datele preliminare indică că au fost, aș dori să remarc că acești oameni au avut o contribuție semnificativă la cauza noastră comună de combatere a regimului neo-nazist din Ucraina, ne amintim acest lucru, știm asta și nu vom uita”, a adăugat el.

Putin a amintit că îl cunoștea pe Prigojin - un criminal condamnat care a înființat o companie de catering de succes înainte de a fonda grupul de mercenari Wagner - încă de la începutul anilor 1990, imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice."El (Prigojin) a fost o persoană talentată, un om de afaceri talentat, a lucrat nu numai în țara noastră și a obținut rezultate, ci și în străinătate, în special în Africa. A fost implicat acolo cu petrol, gaze, metale prețioase și pietre".

Putin vrea schimb de ″prizonieri financiari″ cu Occidentul CITEȘTE ȘI Putin vrea schimb de ″prizonieri financiari″ cu Occidentul

"Din câte știu eu, tocmai s-a întors ieri din Africa. S-a întâlnit aici cu câțiva oficiali. Dar ceea ce este destul de cert - mi-a raportat șeful Comisiei de anchetă în această dimineață - este că au început deja o anchetă preliminară asupra acestui eveniment. Și se va desfășura în totalitate și până la capăt. Nu există îndoieli în acest sens. Să vedem ce spun anchetatorii în viitorul apropiat. Și acum se fac expertize, examinări tehnice și genetice. Acest lucru durează ceva timp.”

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, se află pe lista celor 10 pasageri aflați la bordul unui avion prăbușit în Rusia. Nu sunt supraviețuitori.

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, notează pe X (fostul Twitter), că există unele informații că în avion ar fi fost și Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care a condus coloana de mercenari Wagner către Moscova în iunie.

Kazahstanul mută serverele rusești ale Yandex de teama de a nu fi spionat CITEȘTE ȘI Kazahstanul mută serverele rusești ale Yandex de teama de a nu fi spionat

Agenția Federală de Transport Aerian a lansat o investigație cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer, care a avut loc miercuri în regiunea Tver, printre pasageri numărându-se Evgheni Prigojin, a anunțat Agenția Federală de Transport Aerian într-un comunicat, comform Tass.

Prigojin a condus în iunie o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse, însă în urma unei intervenții a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și-a oprit după câteva ore subordonații care se îndreptau spre Moscova.

Bloomberg susține că Ungaria a ieșit dintr-o recesiune lungă. Mesaj pentru România UPDATE Ungaria contrazice așteptările CITEȘTE ȘI Bloomberg susține că Ungaria a ieșit dintr-o recesiune lungă. Mesaj pentru România UPDATE Ungaria contrazice așteptările

Președintele american Joe Biden a sugerat că este posibil ca liderul rus Vladimir Putin să fie în spatele prăbușirii în apropiere de Moscova a avionului în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin.

 "Poate vă amintiți, am fost întrebat despre acest lucru", a declarat Biden pentru Kevin Liptak de la CNN, făcând referire la comentariile pe care le-a făcut în iulie, în care a spus că Prigojin ar trebui să fie îngrijorat pentru siguranța sa în urma revoltei eșuate.

"Am spus că aș fi atent cu ce mă deplasez. Nu știu cu certitudine ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins", a afirmat miercuri Biden.

La o conferință de presă la Helsinki, Finlanda, în iulie, Biden a glumit spunând că, dacă ar fi în locul lui Prighozin ar fi atent la ce mănâncă "Aș fi cu ochii pe meniu".

Un pic de normalitate: Odesa a redeschis câteva plaje, pentru prima oară de la invazia Rusiei CITEȘTE ȘI Un pic de normalitate: Odesa a redeschis câteva plaje, pentru prima oară de la invazia Rusiei

"Nu există prea multe lucruri care se întâmplă în Rusia fără ca Putin să fie în spatele lor, dar nu știu suficient de multe ca să știu răspunsul", a mai adăugat Biden.

VIDEO poate fi văzut AICI și AICI

Reuters prezintă câteva date-cheie despre Evgheni Prigojin

- Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a ajuns în prim-plan după startul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, când luptătorii săi - inclusiv mii de condamnați pe care i-a recrutat din închisoare - au condus asaltul rusesc asupra orașului Bahmut, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din timpul războiului. Prigojin a folosit rețelele de socializare pentru a lăuda succesele Wagner și a iscat o dispută cu structurile militare, pe care le-a acuzat de incompetență și chiar de trădare.

VIDEO Opt sate evacuate în nord-estul Greciei din calea incendiilor. Focul se deplasează spre aeroportul orașului Alexandroupolis CITEȘTE ȘI VIDEO Opt sate evacuate în nord-estul Greciei din calea incendiilor. Focul se deplasează spre aeroportul orașului Alexandroupolis

- În iunie, Prigojin a condus o revoltă în cadrul căreia luptătorii Wagner au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don din sudul țării și au doborât mai multe elicoptere militare, ucigându-i pe piloții acestora, în timp ce înaintau spre Moscova. Președintele Vladimir Putin a numit această acțiune un act de trădare care va primi un răspuns dur.

- Revolta a fost stinsă printr-un acord prin care Kremlinul a declarat că, pentru a evita vărsarea de sânge, Prigojin și o parte dintre luptătorii săi vor pleca în Belarus și se va renunța la un dosar penal împotriva sa pentru revoltă armată.

- Confuzia a învăluit punerea în aplicare a acordului și viitorul lui Prigojin. Kremlinul a declarat că acesta a participat la o întâlnire cu Putin la cinci zile după revoltă. La 5 iulie, televiziunea de stat a anunțat că o investigație împotriva sa este încă în curs de desfășurare și a difuzat imagini care arătau bani, pașapoarte, arme și alte obiecte despre care spunea că au fost confiscate în timpul unui raid asupra uneia dintre proprietățile sale. Însă, la sfârșitul lunii iulie, Prigojin a fost fotografiat în Sankt Petersburg, în timp ce în oraș avea loc un summit Rusia-Africa. Săptămâna aceasta, el a apărut într-un video despre care a sugerat că a fost filmat în Africa, unde Wagner are operațiuni în mai multe țări.

- Născut la Sankt Petersburg la 1 iunie 1961, Prigojin a petrecut nouă ani în închisorile sovietice pentru fapte precum jaf și fraudă. Eliberat în 1990, pe fondul apusului Uniunii Sovietice, el și-a lansat o carieră în catering și ca proprietar de restaurant în orașul său natal. Se crede că în această perioadă l-a întâlnit pe Putin, pe atunci consilier de top al primarului din Sankt Petersburg.

Ungaria investighează Booking.com CITEȘTE ȘI Ungaria investighează Booking.com

- Folosindu-se de relațiile politice, Prigojin a obținut contracte importante cu statul, devenind cunoscut drept "bucătarul lui Putin" după ce a servit la evenimentele de la Kremlin. Mai recent, el a glumit că "măcelarul lui Putin" ar fi mai potrivit.

- În 2014, Prigojin a fondat Wagner, o companie militară privată ai cărei luptători au fost mobilizați în sprijinul aliaților Moscovei în țări precum Siria, Libia și Republica Centrafricană. Statele Unite au sancționat-o și au acuzat-o de atrocități, ceea ce Prigojin a negat.

- Prigojin a recunoscut că a fondat și finanțat Internet Research Agency, o companie despre care Washingtonul spune că este o "fermă de troli" care s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. În noiembrie 2022, el a declarat că a intervenit în alegerile din SUA și că va face acest lucru din nou.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
wagner
putin