Bulgaria renunță la construirea centralei nucleare de la Belene în favoarea unui nou reactor la Kozlodui

Bulgaria renunță la construirea centralei nucleare de la Belene în favoarea unui nou reactor la Kozlodui
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2021

Guvernul bulgar a decis miercuri să dea prioritate construirii unui nou reactor la actuala centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10 ani, prin utilizarea echipamentelor care au fost livrate deja de partea rusă pentru centrala de la Belene, a anunțat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova. "Toate condițiile tehnice sunt îndeplinite", a apreciat Petkova.

La centrala de la Kozlodui încă sunt operaționale două reactoare nucleare de producție sovietică, unitățile 5 și 6, date în exploatare în anii 1987 și 1991. Unitățile 1,2, 3 și 4 au fost închise între 1998 și 2006 la cererea Bruxelles-ului, care a făcut din asta una dintre condițiile pentru aderarea Bulgariei la UE, scrie Agerpres.

FOTO Ministrul Economiei avertizează: sunt trimise mail-uri false către unii solicitanți de granturi: \ CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Economiei avertizează: sunt trimise mail-uri false către unii solicitanți de granturi: "Atenție: Risc de fraudă!"

Pentru construcția noului rector de la Kozlodui, Guvernul de la Sofia a ales propunerea americană vizând o "soluție hibridă", care ar combina echipamentele rusești care au fost deja furnizate pentru centrala de la Belene cu tehnologiile companiei americane Westinghouse.

"Acesta este un proiect de infrastructură extrem de important care asigură securitatea națională, securitatea și diversificarea energetică. În plus, vom utiliza echipamentele pentru centrala de la Belene care au fost deja plătite de stat și contribuabili", a spus premierul bulgar Boiko Borisov.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport și compania energetică de stat din Bulgaria (NEK) au semnat un contract pentru designul, construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia. Bulgaria a cheltuit deja circa 1,8 miliarde de dolari pentru acest proiect până în anul 2012, când guvernul de atunci, condus tot de Boiko Borisov, a decis suspendarea lucrărilor. Situl și facilitățile instalate - achiziționate din Rusia - au fost totuși conservate și întreținute în acest timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
belene
kozlodui