China își recheamă ambasadorul din Lituania

China își recheamă ambasadorul din Lituania
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2021

China a anunțat că-și recheamă ambasadorul din Lituania, după ce această țară baltică a dat undă verde deschiderii unei reprezentanțe diplomatice la Vilnius a Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră drept una dintre provinciile sale, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deschiderea unei reprezentanțe a Taiwanului într-o capitală europeană reprezintă o premieră după 18 ani, scrie News.ro.

Grecii, pe rețelele de socializare: Pe unde trec românii cu mașinile lor, iese lumea și îi aplaudă CITEȘTE ȘI Grecii, pe rețelele de socializare: Pe unde trec românii cu mașinile lor, iese lumea și îi aplaudă

Decizia Vilniusului este considerată cu atât mai provocatoare de către Beijing, cu cât această reprezentanță urmează să poarte numele de ”Birou de Reprezentare a Taiwanului” și nu ”a Taipeiului”, capitala insulei, așa cum este cutuma.

Taiwanul - care are propriile monedă, steag, armată, diplomație și guvern - este despărțită politic, de facto, de China populară de la sfârșitul Războiului civil chinez din 1949.

Taiwanul, care are 23 de milioane de locuitori și un sistem politic democratic, este recunoscut însă în mod oficial ca țară de către o mână de capitale.

Beijingul consideră insula drept parte a teritoriului chinez și se opune oricăror relații oficiale între alte țări și autoritățile locale, pe care nule recunoaște.

Anunțarea, în iulie, a dechiderii unei reprezentanțe a Taiwaqnului în Lituania a fost denunțată de către Beijing drept o provocare.

Ministerul chinez de Externe a anunțat marți rechemarea ambasadorului chinez din această țară baltică și a denunțat o inițiativă care ”încalcă în mod sfruntat” reguli de bază ale relațiilor diplomatice între China și Lituania.

Beijingul a cerut totodată Vilniusului să-și recheme ambasadoarea aflată în post în China.

Lituania și-a exprimat ”regretul”.

”Respectând principiul «o singură Chină», (Lituania) este hotărâtă să dezvolte relații reciproc avantajoase cu Taiwanul”, a reacționat, citat într-un comunicat, Ministerul lituanian de Externe.

Lituania, care se învecinează cu Rusia, a anunțat în mai că părăsește Forumul ”17+1”, din care fac parte China și țări din Europa Centrală și de Est, pe care-l consideră un factor de divergență între europeni.

Această fostă republică sovietică s-a angajat între timp să furnizeze Taiwanului 20.000 de vaccinuri împotriva covid-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
lituania
china