Confruntat cu îmbătrânirea populației, guvernul grec majorează prima pentru naștere

Confruntat cu îmbătrânirea populației, guvernul grec majorează prima pentru naștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2024

Confruntat cu îmbătrânirea populației, guvernul grec a anunțat majorarea, din aprilie, a primei pentru naștere de la 2.000 de euro în prezent la 2.400 de euro pentru primul copil, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Alocația va crește în funcție de numărul copiilor – la al doilea copil se va ridica la 2.700 de euro, iar la al treilea la 3.000, a precizat ministrul pentru coeziune socială și familie, Sofia Zaharakis, scrie Agerpres.

OTP s-a apropiat de un acord pentru a vinde unitatea sa din România către Banca Transilvania CITEȘTE ȘI OTP s-a apropiat de un acord pentru a vinde unitatea sa din România către Banca Transilvania

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a asigurat că „sprijinirea familiilor cu copii este una dintre prioritățile majore” ale guvernului, Ministerul Economiei prevăzând în acest scop șapte măsuri pentru care au fost rezervate 90 de milioane de euro.

Guvernul de la Atena a înființat în 2020 o primă de 2.000 de euro de la stat pentru fiecare naștere, pentru a încuraja familiile să aibă copii și să îngrădească îmbătrânirea populației.

Rata de fertilitate a Greciei a scăzut în timpul crizei economice care a afectat țara între 2010 și 2018, ajungând de la 1,5 copii pentru o femeie în 2012 la 1,3 în 2019, în condițiile în care ar trebui să crească la 2,1 copii per femeie pentru a asigura înlocuirea generațiilor.

Recensământul realizat în 2022 de autoritatea greacă pentru statistică Elstat a relevat o diminuare cu 3,5% a populației rezidente în Grecia față de 2011.

Criza financiară a fost însoțită de o explozie a șomajului în rândul tinerilor și circa 450.000 de greci cu vârsta sub 40 de ani au plecat în străinătate pentru a-și găsi de lucru.

Exodul acestei generații aflate la vârsta procreării a contribuit de asemenea la scăderea populației țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
natalitate