Crește furia în Turcia față de practica "amnistiei" pentru construcțiile neconforme

Crește furia în Turcia față de practica "amnistiei" pentru construcțiile neconforme
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2023

Confruntați cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri de locuințe ca pe niște piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioși că reglementările în domeniul construcțiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbușirea atât de multor clădiri și la un bilanț atât de mare al victimelor, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Reglementările în materie de construcții au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranță mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul orașului Izmit, din nord-vestul țării, în care au murit 17.000 de persoane, scrie News.ro.

O nouă profesie creată de digitalizare își face loc pe piața muncii: naratorul de audiobookuri. Ce salariu se oferă CITEȘTE ȘI O nouă profesie creată de digitalizare își face loc pe piața muncii: naratorul de audiobookuri. Ce salariu se oferă

Totuși, există practica "amnistiilor periodice", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranță necesare, în schimbul plății unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experții.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit "amnistie" de construcție, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, șeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri și arhitecți din Turcia.

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbușit în timpul cutremurului de luni, care a avut o magnitudine de 7,8, fiind urmat de zeci de replici, unele foarte puternice. BBC a căutat ce declarații au fost făcute inițial de companiile de construcții cu privire la conformitatea acestor construcții cu riscul seismic.

VIDEO&FOTO Zelenski, în vizită-surpriză în Marea Britanie, s-a întâlnit cu Regele Charles CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Zelenski, în vizită-surpriză în Marea Britanie, s-a întâlnit cu Regele Charles

Astfel, una dintre clădirile din Malatya (vezi video mai jos) a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe rețelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunț care spunea că a fost "finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". În text se preciza că toate materialele și manopera folosite au fost "de primă clasă". În prezent, nu mai există nicio urmă a acestui anunț, dar mai multe persoane au făcut poze și înregistrări video și le-au postat online. Reclama se potrivește cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menționează BBC.

Un alt bloc de apartamente construit recent în orașul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Compania de construcții care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locația fotografiei publicitare a blocului făcută de companie.

O altă clădire care a fost inaugurată în Antakya în 2019 poate fi văzută în mare parte distrusă într-o imagine verificată de BBC.

Complexul Guclu Bahce din Antakya a fost grav avariat în urma cutremurelor. BBC a găsit o înregistrare video de la ceremonia de inaugurare a complexului de locuințe, în noiembrie 2019, în care proprietarul companiei de construcții implicate spune: "Proiectul Guclu Bahce City este special în comparație cu celelalte în ceea ce privește locația și calitățile de construcție".

AMNISTIE PENTRU CONSTRUCȚII NECONFORME

Deși cutremurele de luni au fost puternice, experții spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.

"Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite", spune David Alexander, profesor de planificare și gestionare a situațiilor de urgență la University College London. "În cele mai multe locuri, nivelul de trepidații a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), așa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbușit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcție antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe", a explicat profesorul.

Netflix a prezentat planuri de a restrânge partajarea parolelor pentru conturile de pe platforma sa de streaming CITEȘTE ȘI Netflix a prezentat planuri de a restrânge partajarea parolelor pentru conturile de pe platforma sa de streaming

Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oțel. De asemenea, coloanele și grinzile trebuie să fie distribuite în așa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor.

Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.

"În parte, problema constă, pe de o parte, că există foarte puține lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcție pentru construcțiile noi sunt foarte puțin aplicate", spune profesorul Alexander.

De ce s-a ajuns la această situație? Pentru că guvernul a oferit periodic "amnistii pentru construcții" - în fapt, niște scutiri legale, contra plății unei taxe, pentru acele structuri construite fără certificatele de siguranță necesare.

Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.

Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a și întâmplat.

Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, presa turcă a relatat că un nou proiect de lege așteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o nouă amnistie pentru lucrări de construcție recente.

Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcții într-o țară traversată de falii seismice echivalează cu o "crimă".

După ce un cutremur soldat cu morți a lovit provincia vestică Izmir în 2020, o investigație a BBC Turcia a constatat că 672.000 de clădiri din Izmir beneficiaseră de cea mai recentă amnistie. Același reportaj cita Ministerul Mediului și Urbanismului care a declarat în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia - echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri - au fost construite cu încălcarea reglementărilor.

Contactat acum de BBC pentru un comentariu cu privire la standardele de construcție din Turcia, în urma celor mai recente cutremure, Ministerul Mediului și Urbanismului a precizat: "Nicio clădire construită de administrația noastră nu s-a prăbușit. Studiile de evaluare a pagubelor continuă în teren cu rapiditate".

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
amnistie