Curtea Supremă din Polonia cere ajutorul Uniunii Europene pentru o decizie cu privire la creditele în valută

Curtea Supremă din Polonia cere ajutorul Uniunii Europene pentru o decizie cu privire la creditele în valută
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2021

Curtea Supremă de Justiție din Polonia a decis să solicite ajutorul Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a rezolva un impas cu privire la numirea judecătorilor, care blochează procedurile judiciare într-un caz mai vechi cu privire la creditele în valută, a anunțat un purtător de cuvânt, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest anunț vine după ce Curtea Supremă de Justiție din Polonia nu a reușit, încă odată, să emită o decizie cu privire la modul în care tribunalele inferioare ar trebui să abordeze miile de dosare care implică împrumuturi în franci elvețieni, scrie Agerpres.

Al șaselea an de Profit.ro. Ce am pierdut, ce am câștigat CITEȘTE ȘI Al șaselea an de Profit.ro. Ce am pierdut, ce am câștigat

"Ședința Curții Supreme s-a încheiat cu decizia de a deferi întrebările preliminare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene", a declarat purtătorul de cuvânt Aleksander Stepkowski.

Înainte de această ședință, avocații apreciau că un conflict între judecătorii desemnați de mai multă vreme în Curtea Supremă și noii lor colegi face improbabilă luarea unei decizii. Mulți judecători numiți de mai mult vreme în Curtea Supremă cred că noii lor colegi au fost desemnați în mod ilegal ca urmare a reformelor introduse de partidul la putere Lege și Justiție (PiS), care potrivit criticilor a politizat sistemul de justiție.

Unii judecători mai vechi susțin că verdictele adoptate cu participarea noilor judecători ar putea fi puse sub semnul întrebării ulterior. În aceste condiții, Curta Supremă a decis să trimită trei întrebări care au legătură cu acest subiect la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a precizat Aleksander Stepkowski.

"Desigur că sistemul de desemnare a judecătorilor este foarte important dar 700.000 de oameni așteaptă o decizie în acest dosar, ar fi putut alege un alt dosar pentru a pune aceste întrebări", a apreciat Andrzej Zorski,un avocat specializat în cazurile care implică credite în franci elvețieni.

Dedeman, vizat de o campanie de tip scam CITEȘTE ȘI Dedeman, vizat de o campanie de tip scam

Au trecut aproape două decenii de când 700.000 de polonezi, atrași de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elvețieni comparativ cu cele în zloți, au contractat credite ipotecare în franci elvețieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la 124 miliarde zloți (31 miliarde dolari), aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulți debitori plătesc rate mult mai mari decât se așteptau din cauza creșterii valorii francului elvețian.

Deși creditele ipotecare în franci elvețieni au generat probleme și în alte țări din Europa, inclusiv în Ungaria, România și Croația, Polonia a făcut cei mai mici pași în a răspunde la plângerile debitorilor.

Băncile s-au folosit de amenințarea că vor da în judecată clienții pentru a limita un val de litigii care ar putea apărea de pe urma unui portofoliu de credite ipotecare în valută în valoare de aproximativ 31 de miliarde de dolari, majoritatea credite ipotecare în franci elvețieni contractate la începutul acestui secol. Riscurile legale asociate cu aceste împrumuturi au obligat băncile să recurgă la deprecieri semnificative de active și de asemenea au redus profiturile băncilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
credite