Deprecierea forintului ungar în urma invadării Ucrainei de către Rusia îi determină pe unii unguri să adopte euro în locul monedei locale

Deprecierea forintului ungar în urma invadării Ucrainei de către Rusia îi determină pe unii unguri să adopte euro în locul monedei locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2022

Deprecierea forintului ungar în urma invadării Ucrainei de către Rusia îi determină pe unii unguri să adopte euro în locul monedei locale, care și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de când prim-ministrul Viktor Orban a preluat puterea în 2010, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La fel ca și colegii membri ai Uniunii Europene Polonia, Republica Cehă sau România, Ungaria nu se apropie de adoptarea monedei unice, guvernul Orban excluzând în viitorul apropiat o măsură despre care spune că ar echivala cu o pierdere a suveranității politicii economice scrie News.ro.

Ungaria va permite companiilor să-și plătească taxele în euro sau dolari CITEȘTE ȘI Ungaria va permite companiilor să-și plătească taxele în euro sau dolari

Dar forintul, care a fost supus presiunii ca urmare a deficitelor Ungariei și a conflictului cu Bruxelles-ul din cauza nerespectării statului de drept, care a dus la restricționarea accesului la fondurile UE, are din nou cea mai slabă evoluție din regiune în acest an, iar unii unguri iau lucrurile în propriile mâini.

Un sondaj Eurobarometru din aprilie, efectuat în rândul țărilor care nu folosesc încă moneda unică, a arătat că sprijinul pentru adoptarea acesteia a fost cel mai ridicat în Ungaria și România, unde plățile în euro au fost de multă vreme norma în vânzările de mașini uzate și închirierea de case.

Atât scăderea de 8% a forintului față de euro în acest an, cât și volatilitatea sa evidențiată de mișcarea sa de aproape 4% pe parcursul a două zile, la începutul acestei luni, au stimulat și mai mult atractivitatea monedei euro, chiar dacă utilizarea sa este încă limitată în economia mai largă.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârșitul lunii februarie, Laszlo Szucs, un avocat la firma de avocatură Reti, Varszegi & Partners PwC Legal, a început să primească mai multe apeluri de la clienți corporativi, întrebând cum ar putea compensa lucrătorii pentru declinul forintului.

El a spus că majoritatea apelurilor au venit de la firme de servicii financiare și de afaceri și din sectorul de producție.

În timp ce lucrătorii și consumatorii din alte părți ale Europei s-au confruntat cu presiuni similare din cauza prețurilor mari ale energiei și alimentelor, slăbirea forintului a reprezentat o provocare suplimentară.

Deoarece plata salariilor în euro este, cu câteva excepții, contrară legislației maghiare, majoritatea companiilor au optat pentru majorări extraordinare, în valoare de 5-10%, în timp ce unele au oferit plăți suplimentare la sfârșitul trimestrului, legate de mișcările forintului, a spus Szucs.

VIDEO Cehia - Cel mai puternic incendiu din istoria țării CITEȘTE ȘI VIDEO Cehia - Cel mai puternic incendiu din istoria țării

Sectorul serviciilor IT, unde mulți lucrează ca antreprenori independenți și facturează clienții străini în euro, a trecut aproape în totalitate la contracte în euro pentru noile proiecte în Ungaria, în ultimele trei până la patru luni, a spus el.

Banca Națională a Ungariei, care a mărit dobânzile pentru a reduce prețurile, majorându-le cu încă un punct procentual în această săptămână, a refuzat să comenteze.

Datele disponibile sugerează că până acum trecerea la euro rămâne limitată, dar în unele sectoare întreprinderile își fixează deja prețurile la euro.

Guvernul a declarat că ultimele sale date disponibile arată că euro reprezintă 35,1% din depozitele corporative nefinanciare, comparativ cu 34,7% în ianuarie, despre care a spus că nu arată nicio dovadă a unei creșteri a folosirii euro.

Cu toate acestea, sâmbătă, cabinetul lui Orban a anunțat în mod neașteptat că va permite companiilor să plătească taxe în euro sau dolari împreună cu forinți - o mișcare pe care unii analiști spun că ar putea diminua importanța monedei naționale.

Agoston Deim, care conduce o mică firmă de servicii IT cu un partener, a declarat că a trecut la prețurile în euro în martie, când forintul a trecut peste barieră psihologică de 400 de forinți față de euro.

El a spus că, în timp ce în urmă cu un an firma a emis rareori oferte în euro, acum acestea au reprezentat aproximativ jumătate din cifra de afaceri, cu încă un sfert legate de cursul de schimb al euro, în conformitate cu o tendință mai largă a industriei.

Când nu poți spune ce se întâmplă a doua zi... și trebuie să trimiți oferte de preț cu un termen limită de o lună, riscul de a tranzacționa cu forinți devine pur și simplu prea mare”, a spus el.

Akos Deliaga, care conduce Talk-A-Bot, a declarat că compania sa de servicii IT, care are 15 angajați, stabilește și mai mult prețuri în euro, oferind prețuri pe bază de forinți doar ”în cazuri speciale”, cum ar fi comenzile din sectorul public.

”N-ar fi surprinzător, colegii noștri au prezentat o cerere foarte puternică de a fi plătiți în euro, sau cel puțin de a lega salariile de euro”, a spus el într-un răspuns trimis prin e-mail.

Volatilitatea forintului i-a determinat și pe unii proprietari din Budapesta și vestul Ungariei să coteze în euro.

Deși astfel de oferte sunt încă minoritare și implică în mare parte proprietăți de ultimă generație, numărul lor s-a triplat față de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de site-ul imobiliar maghiar ingatlan.com.

”Proprietarii maghiari nu vor să risipească valoarea bunurilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt Laszlo Balogh.

Unii dealeri dintr-un magazin de mobilă de lux din suburbiile Budapestei afișează și prețuri în euro. Zsuzsa Mosolygo, un coproprietar al Vivax, a declarat că retailerul de mobilier de birou a adoptat anul trecut prețurile bazate pe euro.

”Un proiect de mobilier de birou poate costa între 100.000 și 200.000 de euro. Este mult mai ușor să stabilești prețul în euro decât să fii nevoit să continui să ajustezi prețurile la mișcările forintului. Este destul de greu (de planificat) în euro, dar în forinți, ar fi complet imposibil”, a spus ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
forint
ungaria