Directorul site-ului de investigații Bellingcat, plasat pe lista persoanelor căutate de Rusia

Directorul site-ului de investigații Bellingcat, plasat pe lista persoanelor căutate de Rusia

Christo Grozev

Profit.ro
Profit.ro
scris 26 dec 2022

Directorul executiv al site-ului de investigații Bellingcat, jurnalistul Christo Grozev, a fost plasat pe lista persoanelor căutate de către Rusia, potrivit unei actualizări de luni a unei baze de date de pe site-ul Ministerului rus de Interne, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Christo Grozev, un cetățean bulgar născut la 20 mai 1969, ”este căutat cu privire la încălcarea unui articol al Codului Penal rus”, potrivit acestei surse, care nu oferă alte precizări.

GRAFICE Minune de Crăciun: prețul energiei a coborât pe OPCOM sub 50 de euro/MWh CITEȘTE ȘI GRAFICE Minune de Crăciun: prețul energiei a coborât pe OPCOM sub 50 de euro/MWh

Site-ul Bellingcat - cu sediul în Olanda, înființat în iulie 2014 de către bloggerul britanic Eliot Higgins - este specializat în jurnalismul care are la bază analiza datelor accesibile tuturor online (”open source intelligence”, OSINT, în engleză).

Site-ul a anchetat cu privire la prăbușirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, soldat cu 298 de morți, în estul Ucrainei, în 2014, cu privire la o presupusă implicare a serviciilor ruse de informații în otrăvirea dublului agent Serghei Skripal și a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Echipa de la Bellingcat se concentrează în mod esențial, în ultima perioadă, asupra intervenției militare ruse în Ucraina, lansată la sfârșitul lui februarie.

Rusia - care a calificat recent Bellingcat drept o ”amenințare” - a etichetat organizația drept ”indezirabilă” pe teritoriul rus.

În septembrie, Grozev, însărcinat cu anchetele care vizează Moscova, dădea asigurări, într-un interviuacordat AFP, că Bellingcat este ”cel mai urât coșmar al Kremlinului”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bellingcat
rusia