Dmitri Medvedev amenință din nou cu o catastrofă nucleară globală. El spune că o lume în care Rusia nu ar fi o putere mondială nu-și are rostul

Dmitri Medvedev amenință din nou cu o catastrofă nucleară globală. El spune că o lume în care Rusia nu ar fi o putere mondială nu-și are rostul
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Dmitri Medvedev, fostul președinte și premier al Rusiei, aliat al lui Vladimir Putin, a declarat, într-un articol publicat de presa rusă, că furnizarea continuă de arme din partea Occidentului către Kiev riscă să aducă la o catastrofă nucleară globală, reluând astfel, într-un moment în care situația de pe front nu pare să o avantajeze, amenințări pe care Moscova le-a mai făcut în trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Bineînțeles, pomparea armelor poate continua și poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor", a declarat Medvedev într-un articol publicat de cotidianul Izvestia.

FOTO Nokia - nou logo, pentru prima dată în aproape 60 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Nokia - nou logo, pentru prima dată în aproape 60 de ani

"Dușmanii noștri fac exact acest lucru, fără să vrea să înțeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranță spre un fiasco total. Pierdere pentru toată lumea. Un colaps. O apocalipsă. În care uiți timp de secole de viața ta anterioară, până când molozul încetează să mai emită radiații", spune Dmitri Medvedev, potrivit News.ro.

Cele mai recente comentarii ale lui Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al lui Vladimir Putin, urmează avertismentului nuclear lansat chiar de Putin săptămâna trecută și comentariilor sale, în care a prezentat confruntarea Moscovei cu Occidentul drept o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei și a poporului rus.

Retorica apocaliptică a lui Dmitri Medvedev a fost văzută drept o încercare de a descuraja NATO să se implice și mai mult în războiul care durează de un an și care a adus Moscovei eșecuri pe câmpul de luptă, notează Reuters.

În articolul scris pentru Izvestia, Dmitri Medvedev vorbește despre cauzele actualei crize geopolitice și despre "cheia de a păstra viitorul pentru întreaga lume", relatează agenția de presă a statului rus, TASS. Materialul este intitulat "Puncte fără întoarcere".

TASS a compilat principalele teze ale politicianului, care spune că "ordinea mondială post-sovietică s-a prăbușit”. Asta, în condițiile în care Moscova și-a anulat săptămâna trecută concepul de politică externă care data din 2012 și este așteptată să prezinte noul concept.

În 2022, au avut loc puternice convulsii geopolitice: ordinea mondială post-sovietică s-a prăbușit; iar cauzele acestor procese își au originea cu trei decenii în urmă, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, scrie Medvedev. Occidentul a privit ceea ce se întâmpla atunci arogându-și în mod greșit victorie, gândindu-se doar la propriile interese și continuând să împingă Rusia în abis, iar toate discuțiile despre parteneriat au fost doar o deghizare, consideră Medvedev. El spune că politicienii ruși de atunci nu au reușit să facă față amenințărilor din anii '90, ceea ce a dus la vremuri grele: oamenii alunecau rapid în sărăcie, industriile se descompuneau, iar separatismul înflorea. În 1993, țara a fost la un pas de o confruntare civilă în toată regula, dar poporul a dat dovadă de înțelepciune și nu a lăsat situația din Rusia să "oscileze", iar liderii statului au luat o decizie corectă: nu au permis "îndepărtarea" celui mai puternic potențial nuclear, arată Medvedev. Cu prețul unor eforturi enorme, Rusia a depășit cele mai dificile momente, a restabilit economia și sfera socială, a obligat celelalte țări să țină cont de ea, continuă vicepreședintele Consiliului de Securitate.

MEDVEDEV SE DĂ DE GOL:  RUSIA PUNEA LA CALE DE MULT TIMP UN RĂZBOI CU OCCIDENTUL

El confirmă, de fapt, că liderii de la Moscova plănuiau războiul cu Occidentul de mult timp. În opinia sa, "războiul ar fi putut avea loc mai devreme - în anii 1990, în primele două decenii ale secolului XXI, dar s-a întâmplat acum". Catalizatorul acestei situații, scrie Medevedev, a fost "poziția cinică a lumii occidentale". El indică două evenimente ca fiind "puncte fără întoarcere" în relațiile Moscovei cu Occidentul: susținerea de către Occident a ceea ce el numește agresiunea georgiană împotriva Osetiei de Sud în 2008 și "isteria impotentă" după reunificarea Crimeei cu Rusia în 2014.

El acuză Occidentul că a dorit să creeze un "nou Frankenstein anti-Rusia sub forma Ucrainei".

"A fost această isterie nebună, dorința obsesivă de a ne sfâșia țara, care a dus în cele din urmă la o operațiune militară specială", arată politicianul, reiterând teza lui Putin a Occidentului care urmărește să dezintegreze Rusia.

Medvedev conduce treptat către ideea de apocalipsă nucleară, pe ideea că o lume în care Rusia nu mai este o putere mondială nu-și mai are rostul.

Dacă s-ar pune serios problema existenței Rusiei însăși, aceasta nu va fi rezolvată pe frontul ucrainean, ci odată cu problema existenței întregii civilizații umane, spune Medvedev. "Nu avem nevoie de o lume fără Rusia", a subliniat el, parafrazând astfel o declarație similară a președintelui rus Vladimir Putin ("De ce avem nevoie de o astfel de lume, dacă nu există Rusia acolo?"), arată TASS.

În final, Medvedev menționează una dintre condițiile pe care Moscova le pune pentru a se întoarce la masa negocierilor - Occidentul să nu mai furnizeze arme Ucrainei, amenințând în caz contrar cu apocalipsa nucleară.

Occidentul continuă să pompeze arme în Ucraina și nu realizează că acest lucru împiedică relansarea negocierilor, duce la o pierdere pentru toți, la un colaps, la o apocalipsă, "când vechea viață va trebui să fie uitată timp de secole, până când molozul plin de fum va înceta să mai emită radiații", avertizează el.

"Rusia nu va permite ca acest lucru să se întâmple", spune Medvedev, în încheierea articolului. "Și nu suntem singuri în această aspirație. Țările occidentale cu sateliții lor reprezintă doar 15% din populația lumii. Noi suntem mult mai numeroși și mult mai puternici. Forța tăcută a marii noastre țări și autoritatea partenerilor săi sunt cheia pentru a păstra viitorul pentru întreaga noastră lume", punctează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
putere mondiala