După luni de boicotare, producătorul biscuiților Oreo tot "nu a reușit" să iasă complet din Rusia

După luni de boicotare, producătorul biscuiților Oreo tot "nu a reușit" să iasă complet din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2024

Producătorul biscuiților Oreo, Mondelez, a numit o nouă conducere la activitatea sa profitabilă din Rusia, săptămâna trecută, potrivit unor două informări interne ale companiei, văzute de Reuters, care dezvăluie detalii noi ale unei reorganizări corporative în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După luni de boicotare și presiuni din partea acționarilor și activiștilor pentru a părăsi Rusia, Mondelez, cu sediul în Chicago, a încetat să facă publicitate în țară, dar nu a reușit să iasă complet din Rusia, scrie News.ro.

Vitamix: Vom deschide în acest an cel puțin 10 magazine; pregătim achiziții și suntem deschiși să ne extindem pe piețele din țările vecine CITEȘTE ȘI Vitamix: Vom deschide în acest an cel puțin 10 magazine; pregătim achiziții și suntem deschiși să ne extindem pe piețele din țările vecine

Într-unul dintre memoriile interne văzute de Reuters, președintele pentru Europa, Vince Gruber, a informat personalul că a numit un nou director general pentru a conduce afacerile sale din Rusia, pe care Gruber a descris-o drept o ”organizație independentă”.

Dar în noul său rol, directorul general pentru operațiunile din Rusia raportează unui alt director, care este subordonat lui Gruber, se spune în notă.

Este posibil ca aranjamentul să nu-i liniștească pe criticii Mondelez.

Compania are trei fabrici în Rusia și a continuat să-și vândă acolo produsele, inclusiv ciocolata Milka în ciuda presiunii investitorilor și a boicoturilor care îi cer să plece.

”În drept folosim expresia ”o distincție fără diferență”. Aceasta este o încercare de soluție care nu este foarte importantă”, a declarat Nell Minow, expert în guvernanță corporativă și vicepreședinte al ValueEdge Advisors.

”Există anumite tipuri de conexiuni de afaceri în care vezi o justificare, dacă are de-a face cu sănătatea, provizii necesare urgent. Acestea sunt dulciuri și chiar nu există nicio scuză”, a spus Minow.

Ca răspuns la întrebările Reuters, Mondelez a spus vineri că ”de la sfârșitul anului 2023, ne-am susținut afacerile locale pentru a opera mai independent”.

Acesta a adăugat: ”Produsele vândute în Rusia sunt acum produse și distribuite la nivel local, fără importuri de produse finite din Europa în Rusia sau exporturi din Rusia în Europa”.

FOTO Mega Image retrage de la vânzare un produs și dă banii înapoi CITEȘTE ȘI FOTO Mega Image retrage de la vânzare un produs și dă banii înapoi

Mondelez urmează să participe la conferința Consumer Analyst Group din New York, marți, la Boca Raton, Florida.

McDonald’s, Starbucks și multe alte mărci globale au părăsit Rusia în urma invaziei în Ucraina în 2022, anulând miliarde de active.

Companii concurente, inclusiv producătorul Maggi Nestle, continuă să funcționeze în Rusia.

Alimentele nu intră sub nicio sancțiune internațională.

Compania a declarat în raportul său anual, lansat în februarie, că războiul din Ucraina reprezintă un risc pentru afacerea sa, care ar putea duce la pierderi de vieți omenești și daune fizice și distrugerea proprietății sale.

”Ne-am putea confrunta, de asemenea, cu întrebări sau examinări negative din partea părților interesate cu privire la operațiunile noastre din Rusia, în ciuda rolului nostru de companie alimentară și a declarațiilor noastre publice despre Ucraina și Rusia”, a spus Mondelez în raportul anual.

Într-o declarație a companiei de anul trecut, Mondelez a afirmat că afacerile sale din Rusia furnizează ”produse stabile la raft, care sunt o bază zilnică pentru oamenii obișnuiți” și că suspendarea operațiunilor ”ar însemna întreruperea unei părți a aprovizionării cu alimente pentru multe familii care nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce privește razboiul."

Premiile BAFTA 2024 - “Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film, a cucerit șapte trofee, urmat de “Poor Things” cu cinci. “The Zone of Interest”, ales cel mai bun film britanic CITEȘTE ȘI Premiile BAFTA 2024 - “Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film, a cucerit șapte trofee, urmat de “Poor Things” cu cinci. “The Zone of Interest”, ales cel mai bun film britanic

Directorul general al Mondelez, Gruber, a spus personalului, într-un memoriu din 31 ianuarie, că compania va reorganiza regiunea europeană în 14 ”unități comerciale” cu responsabilitate pentru zone mai mici și țări individuale.

Pe 13 februarie, o notă separată din partea lui Gruber a informat personalul că Alexei Blinov va deveni noul director general în Rusia.

Blinov este director financiar al Mondelez în Moscova, potrivit LinkedIn.

Europa, unde ciocolata Milka și Cadbury a Mondelez este populară, este cea mai mare piață a companiei după vânzări, dar a fost în dezacord cu comercianții cu amănuntul din cauza creșterilor de prețuri.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Mondelez a spus că își reduce afacerile în Rusia și se concentrează pe ”oferte de bază”, dar se confruntă în continuare cu presiuni interne din partea angajaților pentru a ieșide pe piața respectivă.

Anul trecut, în țările nordice a izbucnit un boicot corporativ al Mondelez, după ce o agenție ucraineană a numit compania ”sponsor internațional al războiului”.

Mondelez a declarat în iunie anul trecut că își va face operațiunile din Rusia ”de sine stătătoare , cu un lanț de aprovizionare autosuficient înainte de sfârșitul anului”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Afacerea sa din Rusia este mai profitabilă decât a fost istoric, a declarat compania în raportul său anual, lansat la începutul acestei luni.

Înainte de război, directorii Mondelez din Moscova gestionau și operațiunile sale în Ucraina, a declarat o sursă familiară cu structura.

Afacerea sa din Ucraina a fost eliminată de sub supravegherea Moscovei în urma invaziei Rusiei din februarie 2022 în Ucraina, a spus sursa.

viewscnt
Afla mai multe despre
mondelez
oreo