Economia Georgiei înflorește în timp ce rușii cu bani fug în această țară de războiul lui Putin

Economia Georgiei înflorește în timp ce rușii cu bani fug în această țară de războiul lui Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2022

În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică națiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neașteptat. Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume în acest an, după un aflux dramatic de peste 100.000 de ruși, produs de la invazia Rusiei în Ucraina și eforturile de mobilizare de recruți ale lui Vladimir Putin, pentru război, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre recesiune, această țară cu 3,7 milioane de locuitori, care are ieșire la Marea Neagră, va înregistra o creștere viguroasă  a producției economice, de 10%, în 2022, pe fondul unui boom condus de consum, potrivit instituțiilor internaționale, scrie News.ro.

Ungaria: Animale de companie, duse înapoi la adăposturi de proprietari CITEȘTE ȘI Ungaria: Animale de companie, duse înapoi la adăposturi de proprietari

Astfel, economia modestă, de 19 miliarde de dolari, binecunoscută în regiune pentru munții, pădurile și văile vinului, va depăși piețe emergente precum Vietnam și exportatori de petrol precum Kuweit, care sunt susținuți de prețurile ridicate ale țițeiului.

”Pe partea economică, Georgia se descurcă foarte bine”, a declarat pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, CEO al celei mai mari bănci din țară, TBC, într-un interviu la sediul său din Tbilisi.

”Există un fel de boom. Toate industriile se descurcă foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporații. Nu mă pot gândi la vreo industrie care să aibă probleme anul acesta”, a adăugat el.

Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an, arată statisticile privind trecerea frontierei.

Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Putin a luat măsuri pentru a înlătura opoziția față de război de acasă, potrivit guvernului Georgiei.

Un al doilea val a venit după ce Putin a anunțat mobilizarea la nivel național, la sfârșitul lunii septembrie.

Boom-ul economic al Georgiei – de scurtă durată sau nu – a derutat mulți experți care anticipau consecințe groaznice ale războiului pentru fosta republică sovietică, ale cărei încasări economice sunt strâns legate de vecinul său mai mare, prin exporturi și turiști.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de exemplu, a anticipat în martie că conflictul din Ucraina va da o lovitură majoră economiei georgiene.

De asemenea, Banca Mondială a estimat în aprilie că creșterea țării pentru 2022 va încetini la 2,5%, de la ritmul de 5,5% prognozat inițial.

”În pofida tuturor așteptărilor pe care le aveam... că acest război împotriva Ucrainei va avea implicații negative semnificative asupra economiei georgiene, până acum nu vedem materializarea acestor riscuri. Dimpotrivă, vedem că economia georgiană crește destul de bine în acest an, cu un ritm de două cifre”, a declarat Dimitar Bogov, economistul principal al BERD pentru Europa de Est și Caucaz.

Cu toate acestea, creșterea stelară nu aduce beneficii tuturor, odată cu sosirea a zeci de mii de ruși, a multor profesioniști din domeniul tehnologiei, cu mulți bani, crescând prețurile și scoțându-I pe unii georgieni din părți ale economiei, cum ar fi piața de închiriere a locuințelor și educația.

FOTO CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, cumpără, în premieră pentru România, pachetul majoritar de acțiuni al unei echipe din MotoGP CITEȘTE ȘI FOTO CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, cumpără, în premieră pentru România, pachetul majoritar de acțiuni al unei echipe din MotoGP

Liderii de afaceri se îngrijorează, de asemenea, că țara s-ar putea confrunta cu o aterizare grea, dacă războiul se va termina, iar rușii se vor întoarce acasă.

ÎN GEORGIA CU 1 MILIARD DE DOLARI

Georgia însăși a purtat un scurt război cu Rusia în 2008,  pentru Osetia de Sud și Abhazia, teritorii controlate de separatiști susținuți de ruși.

Acum, totuși, economia Georgiei culege beneficiile apropierii de superputere - cele două împărtășesc o trecere a frontierei terestre - și o politică liberală de imigrație care permite rușilor și oamenilor din multe alte țări să trăiască, să lucreze și să înființeze afaceri în țară fără să aibă nevoie de viză. În plus, cei care fug de războiul Rusiei sunt însoțiți de un val de bani.

Între aprilie și septembrie, rușii au transferat peste 1 miliard de dolari în Georgia, prin bănci sau servicii de transfer de bani, de cinci ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă din 2021, potrivit băncii centrale din Georgia.

Acest flux de bani a contribuit la împingerea lariului georgian la cel mai puternic nivel din ultimii trei ani.

Aproximativ jumătate dintre sosirile rușilor provin din sectorul tehnologic, potrivit directorului general al TBC, Butskhrikidze, și a instituțiilor media locale, ținând cont de sondaje și estimări ale cifrelor din industrie din Rusia, care au indicat un exod a zeci de mii de lucrători IT cu mobilitate ridicată, după invadarea Ucrainei.

”Aceștia sunt oameni de lux, oameni bogați... care vin în Georgia cu câteva idei de afaceri și cresc drastic consumul. Ne așteptam ca războiul să aibă multe efecte negative. Dar sa dovedit destul de diferit. Sa dovedit a fi pozitiv”, a declarat Davit Keshelava, cercetător principal la Școala Internațională de Economie de la Universitatea de Stat din Tbilisi (ISET).

DEFICIT DE SPAȚII DE CAZARE ÎN TBILISI

Nicăieri impactul noilor sosiți nu este mai evident decât pe piața de închiriere a locuințelor din capitală, unde cererea crescută agravează tensiunile.

Chiria în Tbilisi a crescut cu 75% în acest an, potrivit unei analize a băncii TBC, iar unii oameni cu venituri mici și unii studenți se află în centrul a ceea ce activiștii spun că este o criză imobiliară în creștere.

Georgiana Nana Shonia, în vârstă de 19 ani, a convenit pe doi ani pentru un apartament în centrul orașului, la 150 de dolari pe lună, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze. În iulie, proprietarul ei a dat-o afară, forțând-o să se mute într-un cartier accidentat de la marginea orașului.

”De obicei îmi lua 10 minute să ajung la lucru. Acum sunt minim 40, trebuie să iau un autobuz și metroul și de multe ori rămân blocată în ambuteiaje”, a spus ea, atribuind schimbarea dinamicii pieței noilor veniți.

Helen Jose, o studentă la medicină în vârstă de 21 de ani din India, locuiește la prietena ei de o lună, după ce chiria i s-a dublat în vacanța de vară.

"Înainte era foarte ușor să găsești un apartament. Dar atâtor prieteni de-ai mei li s-a spus să plece, pentru că există ruși dispuși să plătească mai mult decât noi", a spus ea.

Datele universitare arată, de asemenea, că un număr semnificativ de studenți își amână studiile la Tbilisi, deoarece nu își permit cazarea în oraș, a spus Keshelava de la ISET.

CRIZA AR PUTEA LOVI GEORGIA

Butskhrikidze a spus că a văzut potențialul noilor sosiți, pentru a umple golurile de competențe din economia georgiană.

”Sunt foarte tineri, educați în tehnologie și au cunoștințe – pentru noi și pentru alte companii georgiene aceasta este o oportunitate destul de utilă. O provocare cheie pentru noi este tehnologia. Și, din păcate, pe această parte, concurăm cu companii de înaltă tehnologie din Statele Unite și Europa. Pentru a avea un câștig rapid, acești migranți sunt de mare ajutor”, a spus el.”

Cu toate acestea, economiștii și întreprinderile rămân îngrijorați de efectele negative pe termen lung ale războiului și de ce s-ar putea întâmpla dacă rușii se întorc acasă.

”Nu ne construim planurile de viitor pe noii veniți”, a spus Shio Khetsuriani, CEO-ul Archi, una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din Georgia.

FOTO Cea mai veche cafenea a Bucureștiului, frecventată de Eminescu, Caragiale și Carol al II-lea - redeschisă într-o clădire istorică, de 210 ani CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai veche cafenea a Bucureștiului, frecventată de Eminescu, Caragiale și Carol al II-lea - redeschisă într-o clădire istorică, de 210 ani

Chiar și cu creșterea prețurilor de închiriere, Khetsuriani spune că dezvoltatorii imobiliari nu sunt dornici să investească în exces în piața imobiliară, în special cu prețurile materialelor și echipamentelor care sunt în creștere.

În timp ce proprietarii ar putea profita de creșterea chiriilor, marjele de profit pentru vânzările de apartamente abia s-au schimbat, a spus el.

Economiștii avertizează, de asemenea, că boom-ul ar putea să nu dureze și încurajează guvernul georgian să folosească veniturile fiscale sănătoase pentru a plăti datoriile și pentru a construi rezerve de valută.

”Trebuie să fim conștienți de faptul că toți acești factori care conduc creșterea în acest an sunt temporari și nu garantează o creștere sustenabilă în anii următori, așa că este nevoie de prudență”, a spus Bogov de la BERD.

El a avertizat că ”incertitudinea este încă acolo și criza ar putea lovi Georgia cu o oarecare întârziere”.

viewscnt
Afla mai multe despre
georgia
rusia
bani