Economia Greciei crește susținut după un deceniu de probleme

Economia Greciei crește susținut după un deceniu de probleme
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, dificultăți și neliniști, însă acum oficialii și investitorii spun că 2024 ar putea fi în sfârșit anul în care revenirea se va încheia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prognozele arată că economia Greciei ar putea înregistra un avans de aproape 3% în acest an, apropiindu-se de mărimea pe care o avea în 2009, înaintea crizei, cu mult peste creșterea medie de 0,8% înregistrată de zona euro, scrie Agerpres.

VIDEO Lapoviță și ninsoare, vânt puternic și minus 5 grade pe Transalpina. S-au stopat acțiunile de deszăpezire CITEȘTE ȘI VIDEO Lapoviță și ninsoare, vânt puternic și minus 5 grade pe Transalpina. S-au stopat acțiunile de deszăpezire

Costurile la care se împrumută Grecia sunt sub cele ale Italiei iar băncile care au fost salvate de stat în timpul crizei urmează să fie complet privatizate, pentru prima dată în ultimele decenii, o mutare care potrivit unor mari investitori reprezintă semnalul final al normalității.

„Sfârșitul participației statului e un punct de cotitură”, spune Wim-Hein Pals, de la managerul de active Robeco, după ce recent a cumpărat acțiuni la băncile grecești.

Relansarea Greciei, a cărei criză a datoriilor amenința să destrame întreaga zonă euro, este, cel puțin pe hârtie, una puternică. Acum, Grecia se confruntă cu o nouă problemă: să fie ținută pe loc de stagnarea din țările importante din zona euro, care odinioară au impus oficialilor de la Atena reforme economice dureroase.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie