Economia neagră din Grecia a scăzut la jumătate. Multe tranzacții scoase la lumină

Economia neagră din Grecia a scăzut la jumătate. Multe tranzacții scoase la lumină
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Economia ilegală a înregistrat un declin semnificativ în Grecia în perioada 2013-2021, excluzând anul pandemiei din 2020, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, scrie Kathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit raportului, economia subterană s-a consolidat în perioada de vârf a crizei datoriilor, ajungând la 30% din produsul intern brut în 2013. Această creștere este atribuită recesiunii severe, deteriorării stimulentelor fiscale și slăbirii în continuare a culturii plăților. De la aceste niveluri, economia subterană a scăzut la 16% din PIB în 2021, scrie G4Media.ro.

Danone vrea să își vândă operațiunile din Rusia către un om de afaceri care ale legături cu Cecenia CITEȘTE ȘI Danone vrea să își vândă operațiunile din Rusia către un om de afaceri care ale legături cu Cecenia

Potrivit cercetătorilor Fondului Monetar Internațional, această diminuare a banilor ilegali se reflectă și în creșterea veniturilor fiscale cu 4% din PIB.

În plus, după cum notează analiștii FMI, Comisia Europeană a constatat recent că așa numitul gap de TVA (adică diferența dintre veniturile reale și cele potențiale din TVA) în Grecia a scăzut cu peste 16 puncte procentuale ca procent din totalul veniturilor fiscale între 2013 și 2021, sau cu aproximativ 2 puncte procentuale din PIB.

În Grecia, pierderea a fost de 3,231 miliarde de euro în 2021, față de 3,426 miliarde de euro în 2020.

Grecia a înregistrat o scădere cu 3,2 puncte procentuale a decalajului TVA, la 17,8% în 2021, de la 21% în anul precedent.

Grecia se situează pe locul al treilea în UE în ceea ce privește diferența de TVA în termeni procentuali, după România (36,7%) și Malta (25,7%). Media UE este de 5,3%. Această cifră reprezintă veniturile pierdute în principal din cauza fraudei, evaziunii și eludării TVA, a falimentelor non-frauduloase, a calculelor eronate și a insolvențelor financiare, printre alte cauze.

Rusia interzice Radio Europa Liberă CITEȘTE ȘI Rusia interzice Radio Europa Liberă

Pierderea veniturilor din TVA poate avea un impact extrem de negativ asupra capacității guvernelor de a finanța bunurile și serviciile publice cum ar fi școlile, spitalele și transporturile, se arată într-un raport al Comisiei Europene din toamna trecută.

Raportul FMI subliniază, de asemenea, că există o corelație puternică între dezvoltarea infrastructurii digitale și a tranzacțiilor electronice și diminuarea economiei subterane.

Reducerea semnificativă a economiei subterane din Grecia în ultimii ani se datorează mai multor factori, potrivit FMI: aplicarea unor reglementări mai stricte împotriva infracțiunilor financiare și a evaziunii fiscale; o mai mare flexibilitate pe piața muncii, cum ar fi în ceea ce privește orele de lucru; creșterea stimulentelor pentru raportarea oficială a activităților neregulamentare; progrese semnificative în domeniul digitalizării, inclusiv îmbunătățirea infrastructurii și îmbunătățirea serviciilor publice digitale, care a contribuit la integrarea lucrătorilor independenți; și sistemul modernizat de informații privind ocuparea forței de muncă, care a redus munca nedeclarată.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie
fmi