Erdogan anunță oficial că va candida pentru un nou mandat prezidențial în 2023

Erdogan anunță oficial că va candida pentru un nou mandat prezidențial în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2022

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că vrea să candideze pentru un nou mandat, la alegerile prezidențiale programate în iunie 2023, sfidând astfel vocile rivalilor săi politici care-l acuză deschis că menține Turcia sub un regim autoritar. „Spun aici, Tayyip Erdogan este candidatul Alianței Populare pentru funcția președinte”, le-a transmis liderul Turciei susținătorilor săi, din orașul Izmir, de la Marea Egee.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același context, Erdogan a dezvăluit că pregătește o alianță electorală cu Partidul Mișcarea Naționalistă (MHP) de extremă dreapta, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Dăncilă, dezvăluiri: Am fost trădată. Vedem PR-ul lui Ciolacu. La amnistie și grațiere au fost presiuni. Și Ciolacu a votat! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dăncilă, dezvăluiri: Am fost trădată. Vedem PR-ul lui Ciolacu. La amnistie și grațiere au fost presiuni. Și Ciolacu a votat!

Conform DPA, mulți observatori consideră că alegerile de anul viitor din Turcia vor sta sub semnul unei aprige competiții, după ce în ultmii 20 de ani țara a fost cârmuită de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) islamo-conservator al lui Erdogan. Pe fondul unei crize monetare, a creșterii șomajului, a interdicțiilor și cenzurii impuse de regimul lui Erdogan, opoziția a căpătat o voce puternică, acuzațiile la adresa președintelui Erdogan devenind din ce în ce mai pregnante.

Opozanții îl acuză acum pe Erdogan de intimidare intensificată a potențialilor rivali politici în perspectiva alegerilor din 2023.

AKP și MHP au format o alianță la alegerile din 2018, când Erdogan a fost reales cu puteri noi. Cei mai mari rivali ai lor erau atunci Alianța Națiunii, incluzând principala formațiune opoziție Partidul Republican al Poporului (CHP) și dreapta naționalistă Partidul Iyi (Partidul Bun).

Erdogan i-a cerut de asemenea joi liderului CHP, Kemal Kilicdaroglu, să anunțe fie propria sa candidatura, fie să dezvăluie candidatul alianței sale.

Recent, formațiunilor CHP și Iyi li s-au alăturat încă patru partide de opoziție pentru a conveni asupra unei strategii care să înlocuiască ceea ce ele numesc regimul „autoritar” al lui Erdogan.

Blocul, care include doi foști colaboratori ai lui Erdogan, pe fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu și ex-ministrul de finanțe Ali Babacan, încă nu și-a anunțat candidatul la președinție.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
turcia
candidatura