Erdogan l-a demis pe șeful agenției naționale de statistică, după publicarea datelor privind inflația

Erdogan l-a demis pe șeful agenției naționale de statistică, după publicarea datelor privind inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2022

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a demis pe șeful agenției naționale de statistică, după publicarea datelor anuale ale inflației, informează AFP, citând un decret.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șeful Oficiului Național de Statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care arătau rata anuală a inflației la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Opoziția a spus că cifra a fost subestimată, apreciind că creșterea efectivă a costului vieții a fost de cel puțin două ori mai mare, scrie News.ro.

VIDEO Mașina zburătoare slovacă primește prima undă verde pentru decolare CITEȘTE ȘI VIDEO Mașina zburătoare slovacă primește prima undă verde pentru decolare

Președintele Erdogan nu și-a explicat decizia de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fost vicepreședinte al autorității de reglementare bancară din Turcia, ca noul șef al statisticilor de stat.

Inflația a crescut la peste 36% pe parcursul unui an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbușirii lirei turcești.

Dar președintele Erdogan, aflat într-o poziție incomodă cu optsprezece luni înainte de alegerile prezidențiale, continuă să-și apere alegerile. Creșterea prețurilor de consum, de peste șapte ori mai mare decât ținta inițială a guvernului, la 13,58% doar în decembrie, se explică prin scăderea cu aproape 45% a lirei turcești față de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgență anunțate de șeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conștient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci și cotei sale de încredere, Recep Tayyip Erdogan a promis la începutul lunii ianuarie că  "va aduce inflația înapoi la o singură cifră cât mai curând posibil".

Aceste cifre fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziția și o parte a populației acuză Oficiul Național de Statistică (Tüik) că subestimează cu bună știință creșterea prețurilor, alimentată de politica economică a președintelui care a determinat banca centrală turcă să scadă sistematic ratele dobânzilor în ultimele luni.

Recep Tayyip Erdogan l-a numit, de asemenea, pe fostul vicepremier Bekir Bozdag ca nou ministru al justiției, pentru a-l înlocui pe membrul veteran al partidului de guvernământ Abdulhamit Gul.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflație