Orban, cu Ungaria membru NATO și UE, se duce la Moscova, în plină tensiune, să-i ceară lui Vladimir Putin mai multe gaze pentru țara sa

Orban, cu Ungaria membru NATO și UE, se duce la Moscova, în plină tensiune, să-i ceară lui Vladimir Putin mai multe gaze pentru țara sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2022

Ungaria va încerca să majoreze livrările de gaze pe care le primește din Rusia la discuțiile cu președintele Vladimir Putin de săptămâna viitoare, a declarat premierul Viktor Orban, citat de Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Viktor Orban s-a poziționat constant, în ultimii ani cu critici la adresa UE și NATO și aprecieri faborabile la adresa lui Vladimir Putin.

Ungaria, membră a Uniunii Europene și a NATO, a convenit în august un nou contract de furnizare de gaze pe termen lung cu Gazprom din Rusia, scrie Hotnews.ro.

La acest moment Moscova și Occidentul sunt într-o confruntare tensionată cu privire la Ucraina, în contextul în care forțe rusești sunt masate de-a lungul graniței, iar NATO își consolidează prezența în estul Europei.

Noua OUG de plafonare și compensare la energie și gaze a fost publicată, după ce a fost corectată. Secretarul general al Ministerului Energiei, demis de premier pentru eroare CITEȘTE ȘI Noua OUG de plafonare și compensare la energie și gaze a fost publicată, după ce a fost corectată. Secretarul general al Ministerului Energiei, demis de premier pentru eroare

Orban, care se confruntă cu ceea ce se preconizează a fi o luptă strânsă pentru alegerile din 3 aprilie, a respins apelurile opoziției unificate de a-și anula vizita la Moscova, programată pentru marți.

"Aș dori să măresc cantitatea de gaz care urmează să fie livrată ... de la nivelurile convenite în contractul de gaz ruso-ungar", a declarat Orban la radioul public.

"Aș dori să obținem în cadrul discuțiilor noastre ca, în actuala situație dificilă împovărată de prețuri mai mari la energie ... cantitatea de gaz disponibilă pentru noi pe termen lung să fie crescută".

Acordul pe 15 ani, care aduce Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an pe rute care evită Ucraina, a intrat în vigoare în octombrie, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

Ungaria consideră Rusia drept un important partener în domeniul economiei și energiei, a afirmat joia trecută ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Capacitățile de stocare de gaze ale Ungariei erau pline în proporție de 43% pe 15 ianuarie pe baza datelor Autorității de reglementare în domeniul energiei și al utilităților publice (MEKH). Aceasta a apreciat că, împreună cu importurile suplimentare preconizate, s-ar acoperi 90% din necesarul de gaze de iarnă al Ungariei.

Orban a declarat că va discuta, de asemenea, despre securitatea europeană cu Putin, adăugând că Ungaria este interesată de o rezolvare pașnică a impasului din Ucraina.

"Bineînțeles că Ungaria este membră a NATO și a UE, așa că înainte de orice astfel de întâlnire mă consult și mă coordonez cu aliații noștri occidentali", a declarat Orban, adăugând că va purta alte discuții cu liderii occidentali în zilele următoare.

Ministerul Apărării de la Budapesta nu a răspuns la întrebările Reuters de la începutul acestei săptămâni cu privire la posibilitatea ca Ungaria să găzduiască mai multe forțe NATO în următoarele săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
gaze