Erdogan: Ratificarea candidaturii Suediei la NATO va ajunge în Parlamentul de la Ankara abia la toamnă

Erdogan: Ratificarea candidaturii Suediei la NATO va ajunge în Parlamentul de la Ankara abia la toamnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2023

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ratificarea aderării Suediei la NATO va ajunge în Parlamentul de la Ankara abia la toamnă, când se redeschide sesiunea, iar între timp așteaptă ca autoritățile de la Stockholm să ia anumite măsuri "împotriva terorismului", relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ankara a blocat luni de zile ratificarea candidaturii Suediei la NATO, acuzând această țară că face prea puțin împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră teroriști, în principal kurzi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, scrie News.ro.

Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice CITEȘTE ȘI Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice

Luni, în ajunul summitului NATO de la Vilnius, unde urma să aibă și o întâlnire bilaterală cu președintele american Joe Biden, Erdogan a fost de acord să-și ridice veto-ul și a anunțat că va transmite spre ratificare Parlamentului aderarea Suediei la NATO, dar nu a precizat când.

Într-o conferință de presă susținută miercuri după summitul NATO de la Vilnius, Erdogan a declarat că Suedia va oferi Turciei o foaie de parcurs privind pașii pe care îi va face înainte ca ratificarea să fie trimisă Parlamentului.

Parlamentul Turciei își închide sesiunea la sfârșitul acestei săptămâni și se va reuni din nou abia în octombrie.

"Când se va redeschide, cred că președintele Parlamentului nostru va înainta acest document printre acordurile internaționale. Locul principal de aprobare este Parlamentul, apoi va veni la mine pentru aprobare", a declarat miercuri Erdogan. "Vrem ca acest proces să se încheie cât mai curând posibil", a adăugat el.

La rândul său, Ungaria, care de asemenea nu a ratificat documentul de aderare la NATO al Suediei, a declarat că acest lucru se va întâmpla la toamnă, în noua sesiune parlamentară.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut cererea de aderare la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, renunțând la politica de nealiniere militară pe care au avut-o în deceniile Războiului Rece.

Erdogan a declarat că, între timp, se așteaptă ca Suedia să ia măsuri concrete împotriva terorismului, conform acordului lor, adăugând că Stockholmul va sprijini, de asemenea, actualizarea acordului vamal al Turciei cu Uniunea Europeană, precum și călătoriile fără vize al turcilor.

Hidroelectrica intră repede în indicii agențiilor MSCI și FTSE Russell CITEȘTE ȘI Hidroelectrica intră repede în indicii agențiilor MSCI și FTSE Russell

Turcia are de gând ca un grup pentru reforme europene să fie reactivat după ce Ankara va aproba aderarea Suediei la NATO.

Turcia încearcă să intre într-o nouă perioadă de îmbunătățire a legăturilor cu Occidentul, a declarat marți un oficial turc de rang înalt pentru Reuters.

PROBLEME CU ALIATUL NAȚIONALIST?

Separat, un oficial de rang înalt a declarat miercuri pentru Reuters că guvernul lui Erdogan va purta discuții pe tema ratificării aderării Suediei cu partidul naționalist cu care este aliat în parlament. Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) a părut să aibă o opinie negativă în această privință. Liderul MHP, Devlet Bahceli, a declarat marți că Suedia nu a reușit să se distanțeze de terorism, dar a adăugat că Erdogan va lua decizia finală cu privire la cererea de aderare a Suediei.

Partidul AK al lui Erdogan se bazează pe MHP pentru o majoritate parlamentară, necesară pentru a impune ratificarea. Celelalte partide din parlament nu au spus dacă vor susține demersul.

"Vor exista contacte cu MHP fie din partea președintelui, fie din partea unor niveluri înalte ale guvernului", a declarat oficialul. "Comentariile lui Bahceli nu sunt pe deplin compatibile cu pașii care au fost făcuți până acum. Evoluțiile din spatele scenei și raționamentul pentru decizia care a fost luată vor fi transmise lui Bahceli și altor directori MHP", a mai declarat sursa Reuters.

Ankara se așteaptă, de asemenea, la ridicarea unor restricții economice "implicite", inclusiv a embargourilor și a restricțiilor privind comerțul cu arme, de către Suedia, precum și de către alte țări din UE și NATO, a mai spus oficialul.

O declarație emisă luni de Turcia și Suedia stipulează că Suedia a reiterat că nu va oferi sprijin grupurilor kurde și că va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE.

PKK este considerat o organizație teroristă de către Turcia, UE și Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
recep tayyip erdogan
nato