Erdogan spune că Ucraina trebuie să-și schimbe "abordarea" pentru a revigora acordul cu Rusia pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră: "Pe bună dreptate, Putin nu este de acord, dacă 44% din cereale merg către țările europene"

Erdogan spune că Ucraina trebuie să-și schimbe "abordarea" pentru a revigora acordul cu Rusia pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră: "Pe bună dreptate, Putin nu este de acord, dacă 44% din cereale merg către țările europene"
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2023

Ucraina trebuie să aibă o abordare mai flexibilă pentru a revigora acordul cu Rusia pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, din care Moscova s-a retras în iulie, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan în conferința de presă comună cu Vladimir Putin, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Pentru a putea face pași comuni cu Rusia, Ucraina trebuie să își flexibilizeze abordarea. Mai ales acum, este important ca cerealele să fie trimise către țările africane cel mai puțin dezvoltate și afectate de sărăcie", a declarat Erdogan la conferință de presă susținută alături de liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit la Soci.

CONFIRMARE Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, se împrumută și pregătește achiziția unor noi clădiri de birouri în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, se împrumută și pregătește achiziția unor noi clădiri de birouri în România

"Pe bună dreptate, Putin nu este de acord, dacă 44% din cereale merg către țările europene", a adăugat liderul turc.

Erdogan a declarat că Turcia a pregătit o nouă propunere cu Națiunile Unite pentru a relansa acordul privind cerealele, care implică "îmbunătățiri importante".

"Din partea Turciei, cred că vom putea ajunge în curând la o soluție care să satisfacă așteptările (în legătură cu acordul privind cerealele)", a spus el.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că se așteaptă ca președintele Volodimir Zelenski să discute cu Recep Tayyip Erdoğan după întâlnirea președintelui turc de luni cu Vladimir Putin. "Sunt convins că, pe baza rezultatelor convorbirii lui Erdoğan cu Putin, va exista un contact între președintele Erdoğan și președintele Zelenski. Există încredere în relațiile dintre președintele Zelenski și președintele Erdoğan", a spus Kuleba, citat de The Guardian.

Turcia a încercat să mențină legături puternice atât cu Kievul, cât și cu Moscova, de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.

Acordul privind transportul cerealelor ucrainene, din care Rusia s-a retras în iulie, a fost mediat de Turcia și de Națiunile Unite. Acesta a durat aproape un an și a permis transportul în siguranță al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

VLADIMIR PUTIN DĂ VINA PE OCCIDENT

Vladimir Putin a dat vina pe Occident, luni, pentru colapsul acordului și a negat, pe de altă parte, că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală.

"Occidentul, ca să spunem lucrurilor pe nume, ne-a înșelat cu privire la obiectivele umanitare pe care le-ar fi urmărit prin Inițiativa de la Marea Neagră, de a ajuta țările în curs de dezvoltare", a declarat Vladimir Putin, care a mai reproșat și cu alte ocazii că destinația finală a grânelor ucrainene nu este, de fapt, Africa, ci mai degrabă țările din Uniunea Europeană.

FOTO & VIDEO Mercedes a făcut spectacol la Munchen cu conceptul CLA Class CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Mercedes a făcut spectacol la Munchen cu conceptul CLA Class

Înainte de întâlnirea cu Erdogan, Putin a declarat că Rusia ar putea reveni în acordul privind cerealele, dacă Occidentul îndeplinește condițiile unui memorandum separat convenit cu Națiunile Unite, menit să faciliteze exporturile rusești de alimente și îngrășăminte. Deși exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul propriu-zis al sancțiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Moscova a declarat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările îi împiedică livrările.

Pe de altă parte, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, "un set de propuneri concrete" menite să revigoreze acordul pentru cereale, dar Moscova nu a părut să fie mulțumită.

Una dintre principalele solicitări ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reintegrată în sistemul internațional de plăți SWIFT, de la care UE a deconectat-o în iunie 2022, ca parte a sancțiunilor de amploare impuse ca răspuns la invazie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă că principiile care erau stabilite în acordul pentru cereale nu au fost puse în aplicare data trecută, fără a preciza despre ce este vorba.

Erdogan, la rândul său, a transmis că promisiunile făcute Rusiei trebuie să fie puse în aplicare.

UCRAINA ȘI-A FĂCUT PROPRIA RUTĂ PE MAREA NEAGRĂ

Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră de când și-a invadat vecinul ucrainean și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare după ce s-a retras din acordul susținut de ONU. Ca răspuns, Ucraina a anunțat crearea unilaterală a unui "coridor umanitar" de-a lungul coastei vestice a Mării Negre, care trece prin apropiere de România și Bulgaria. Duminică, o a treia navă, Anna-Theresa, sub pavilion liberian, a ieșit din Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor folosindu-se de acest coridor.

Energie electrică gratuită în marile orașe din Norvegia, hidrocentralele produc... prea mult CITEȘTE ȘI Energie electrică gratuită în marile orașe din Norvegia, hidrocentralele produc... prea mult

După ce a renunțat la acordul care reglementa transportul cerealelor pe Marea Neagră, Moscova a lansat atacuri frecvente asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, situate foarte aproape de granița cu România, porturi care au devenit principala rută prin care Ucraina poate continua exportul de cereale. S-a întâmplat inclusiv în noaptea de duminică spre luni, înainte de întâlnirea Putin-Erdogan, când portul Izmail a fost vizat de drone iraniene Shahed lansate de Rusia timp de trei ore și jumătate. Kievul a susținut că o dronă ar fi explodat pe teritoriul României, dar autoritățile de la București au negat cu fermitate.

Rusia a exportat 56 de milioane de tone de produse cerealiere în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră, câștigând 41 de miliarde de dolari, în timp ce Ucraina a exportat 33 de milioane de tone, susține Occidentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
erdogan
rusia