Erdogan: SUA au propus vânzarea de avioane F-16 Turciei, în schimbul investiției în programul F-35

Erdogan: SUA au propus vânzarea de avioane F-16 Turciei, în schimbul investiției în programul F-35
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2021

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Statele Unite au propus vânzare de avioane F-16 Turciei, în schimbul investiției sale în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme de apărare antirachetă din Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reuters a relatat la începutul acestei luni că Turcia a făcut o cerere către Statele Unite pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 fabricate de Lockheed Martin și aproape 80 de truse de modernizare pentru avioanele sale de război existente, scrie News.ro.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Vorbind reporterilor înainte de a pleca într-o vizită în Africa de Vest, Erdogan a spus că Turcia dorește o reluare a investiției sale în programul F-35 și că discuțiile pe această temă sunt în curs.

"Există plata a 1,4 miliarde de dolari pe care am făcut-o pentru F-35 și SUA au avut o astfel de propunere în schimbul acestor plăți. Și, în acest sens, am spus să luăm măsurile necesare pentru a satisface nevoile de apărare ale țării noastre", a spus Erdogan, adăugând că noile avioane F-16 vor contribui la dezvoltarea flotei sale.

Ankara comandase peste 100 de avioane F-35, fabricate de Lockheed Martin, dar SUA au eliminat Turcia din program în 2019, după ce a achiziționat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre aliații NATO a trecut printr-un tumult fără precedent în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor privind politica față de Siria, legăturile mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambițiile sale navale din estul Mediteranei, acuzațiile SUA împotriva unei bănci turcești de stat și eroziunea a drepturilor și libertăților în Turcia.

Achiziționarea de către Ankara a sistemelor S-400 a declanșat, de asemenea, sancțiuni americane.

În decembrie 2020, Washingtonul a inclus pe lista neagră Direcția Industriei de Apărare a Turciei, pe șeful acesteia, Ismail Demir, și pe alți trei angajați.

De atunci, SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia împotriva achiziționării de alte arme rusești.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Dar Erdogan a indicat că Ankara intenționează încă să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea aprofunda ruptura cu Washingtonul.

Cererea pentru avioane va avea probabil o perioadă dificilă de obținere a aprobării din partea Congresului SUA, unde sentimentul față de Turcia s-a înrăutățit profund în ultimii ani. Există sprijin bipartizian în Congresul SUA pentru a împinge administrația Biden să facă presiuni suplimentare asupra Ankarei, în primul rând asupra achiziției de arme rusești și a istoricului drepturilor omului. Ankara a declarat că speră la legături mai bune sub președintele american Joe Biden.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
sua