Femeile din Ucraina - obligate să se înregistreze în forțele armate

Femeile din Ucraina - obligate să se înregistreze în forțele armate
scris 29 dec 2021

Ministerul apărării al Ucrainei a anunțat extinderea categoriilor profesionale specifice femeilor, care vor fi incluse pentru o posibilă mobilizare în cazul unui conflict militar cu Rusia, la peste 100, decizie ce va spori resursele umane ale armatei cu până la trei sau patru milioane persoane, anunță UkraNews, care citează agenția oficială de presă ucraineană.

„Introducerea ordinului nr. 313 al Ministrului apărării din Ucraina va spori înregistrările militare (conform estimărilor aproximative) cu 3 – 4 milioane de persoane – foarte calificate, antrenate în specializările relevante și experți în profesiile relevante, susceptibile serviciului militar. Pare logic pentru o țară beligerantă care își apără granițele” susține Viktoriya Arnautova, consilier al Comandantului Suprem al Forțelor Armate din Ucraina, arată g4media.ro.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Ordinul nr. 313, care a intrat în vigoare pe 17 decembrie, prevede ca femeile cu vârste între 18 și 60 de ani, care sunt „apte” pentru serviciul militar, și a căror activitate profesională face parte dintr-un spectru larg de peste 100 de profesii relevante armatei, vor fi obligate să se înscrie pe parcursul anului 2022 în Forțele Armate Ucrainene din cadrul centrului teritorial pentru resurse umane din regiunea în care își au rezidența.

„Nu e vorba de o recrutare după atingerea unei anumite vârste, așa cum este la bărbați. Este vorba de o recrutare pe timp de război. Și luând în considerare că sunt mai mult de 122.000 militari ruși la granița noastră, decizia pare logică și potrivită”, consideră Oleksandra Ustinova, o deputată din Verkhovna Rada, parlamentul unicameral al Ucrainei. 

Printre femeile care activează sau au activat încă din 1993 în armata ucraineană, li se vor adăuga, începând de anul viitor, și colege jurnaliste, psiholoage, librare, artiste, veterinare, printre multe altele, anunță military.com. Din 2018, pentru femei au devenit disponibile oficial mai multe locuri de muncă care sunt angrenate activ pe câmpul de luptă, precum tunari pe vehicule blindate, lunetiști sau comandanți de infanterie. Neoficial, unele femei erau deja voluntare pe aceste poziții, încă din 2014, în cadrul „batalioanelor de voluntari”, ai căror membri aveau experiență anterioară puțină sau chiar deloc.

Femeile eligibile care refuză să se înregistreze în forțele armate riscă avertismente și amenzi cuprinse între 27 și 55 de Euro, în echivalent. În plus, acestea vor trebui să dovedească, în viitorul apropiat, certificatul care să le ateste înregistrarea în armată, pentru a se putea angaja, iar companiile care nu le vor verifica, riscă și ele la rândul lor, amenzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
femei
armata