Fenomenul Debrecen - Cum a atras un oraș din Ungaria investiții de peste 10 miliarde euro

Fenomenul Debrecen - Cum a atras un oraș din Ungaria investiții de peste 10 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 ian 2023

Debrecen (Debrețin) este un oraș de 200.000 de locuitori, situat la mai puțin de 40 kilometri de granița cu România. Deși puțini ar fi crezut, orașul este pe cale să devină unul dintre marile centre europene de producție de baterii pentru mașini electrice, dar și de vehicule. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BMW anunța în iulie 2018 că va deschide o uzină auto la Debrecen, urmând să investească un miliard de euro. Au urmat și amânări, dar la final de noiembrie 2022 germanii au anunțat că vor mai investi încă un miliard de euro, tot în orașul din estul Ungariei, amintește Hotnews.

VIDEO Putin, mesaj de Anul Nou: Occidentul ne-a mințit! CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, mesaj de Anul Nou: Occidentul ne-a mințit!

În august, cel mai mare producător mondial de baterii, CATL din China, anunța că va deschide în același oraș ungar o mega-fabrică de peste 7 miliarde euro, pentru a produce baterii destinate mașinilor electrice.

În decembrie 2021, compania EcoPro BM din Coreea de Sud, anunța că va deschide tot la Debrecen o fabrică de componente pentru baterii (catod), cu investiții de 700 milioane euro.

Aceste fabrici, dar și altele, vor produce la capacitate maximă după 2025.

Orașul este cunoscut pentru „cârnații de Debrețin”, care în maghiară sunt cunoscuți sub numele „debreceni kolbász” și în rețeta originală cârnații picanți de porc erau condimentați cu paprika, usturoi, piper și măghiran. Germanii îi numesc „Debrecziner”, iar italienii le spun „Salsiccia di Debrecen”.

Austriecii intră în noul an cu cea mai negativă stare de spirit din ultima jumătate de secol CITEȘTE ȘI Austriecii intră în noul an cu cea mai negativă stare de spirit din ultima jumătate de secol

Orașul a fost în prim plan în toamna lui 2009, când echipa locală de fotbal, Debreceni VSC, s-a calificat în grupele Champions League. A pierdut toate cele șase meciuri și a primit 19 goluri, într-o grupă cu Fiorentina, Lyon și Liverpool. Cel mai cunoscut jucător care a activat la echipă în acest secol este Balázs Dzsudzsák.

Debrecen este cunoscut azi pentru festivalul de jazz, pentru carnavalul floral și pentru Biserica Mare din Kalvin Ter (Piața Kalvin). Orașul are și câteva muzee respectate în Ungaria.

După căderea comunismului, orașe precum Budapesta, Gyor și Sopron au atras aproape toate investițiile străine sosite în Ungaria, dar după 1998 a început să conteze mai mult și al doilea oraș ca populație, Debrecen. S-a investit în infrastructură și în educație și s-au văzut primele rezultate: compania israeliană farma Teva a deschis o uzină, la fel și National Instruments, o companie care producea circuite integrate și avea uzină doar în Texas.

Ungaria are o super-industrie auto, cu mulți furnizori de componente și cu câțiva producători auto. Audi produce motoare din 1994 și mașini din 1999, Suzuki produce mașini din 1992, iar Mercedes, din 2012.

Scade prețul vinietelor pentru drumuri în Bulgaria CITEȘTE ȘI Scade prețul vinietelor pentru drumuri în Bulgaria

În Ungaria se produc anual peste 430.000 de automobile, iar în sectorul auto lucrează în total 180.000 de oameni, incluzând și numeroșii producători de componente.

Un lucru a contat enorm în dezvoltarea orașului: este un fief al partidului Fidesz condus de premierul naționalist Viktor Orban, care se află la putere în Ungaria din 2010. Orban este celebru pentru disputele pe care le-a avut cu alte țări din UE, pentru atacurile la adresa democrației și pentru relațiile bune pe care le-a menținut cu Rusia și China. Puțini lideri din UE sunt așa de controversați precum Viktor Orban.

Companiile vin în Ungaria pentru că subvențiile sunt mari, taxele sunt printre cele mai mici din regiune, salariile sunt mult mai mici decât în Franța și Germania, iar infrastructura este în stare bună și s-a investit mult în ultimii 15 ani. Foarte mult contează că Germania nu este prea departe (spre exemplu sunt 900 de km de la Debrecen la Munchen, 1.100 km până la Berlin și 500 km până la Viena).

Ucrainenii sunt sfătuiți să nu mai folosească termeni noi pentru a-i descrie pe ruși CITEȘTE ȘI Ucrainenii sunt sfătuiți să nu mai folosească termeni noi pentru a-i descrie pe ruși

Există și aeroport internațional la Debrecen, cu zboruri spre orașe precum Londra, Paris, Munchen, Milano, Malmo și Tel Aviv. Și universitatea devine tot mai performantă, astfel că este foarte probabil faptul că vor avea de unde recruta companiile, cel puțin la început.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
debrecen