Zlatko Kokanovic, fermier din regiunea Jadar din Serbia, rămâne hotărât să împiedice dezvoltarea proiectului minier de litiu al companiei Rio Tinto, identificat în această săptămână de Comisia Europeană drept strategic, pe fondul eforturilor de reducere a dependenței de China pentru resurse minerale, transmite Reuters.
Litiul este un component esențial pentru bateriile vehiculelor electrice și dispozitivelor mobile, iar mina din valea Jadar ar putea, dacă va fi realizată, să acopere 90% din necesarul de litiu al Europei. Însă, la fel ca mii de protestatari, inclusiv numeroși fermieri, care au încercat în ultimii ani să blocheze dezvoltarea proiectului, Kokanovic este îngrijorat de poluarea terenurilor agricole într-o zonă în care majoritatea oamenilor trăiesc din agricultură, scrie News.ro.

”Sunt lucruri pe care banii nu le pot cumpăra. Vreau să le spun (celor de la Rio Tinto) să nu încerce să dezvolte mina, altfel vor fi tulburări,” a declarat Kokanovic, tată a cinci copii și unul dintre cei mai mari producători de lapte din Gornje Nedeljice, într-un interviu pentru Reuters.
Rio Tinto nu a anunțat o dată de începere a proiectului, care ar urma să producă anual 58.000 de tone de carbonat de litiu, dar a promis că dezvoltarea minei se va face în condiții stricte.
”Proiectul va fi derulat cu cel mai înalt nivel de transparență, protecție a mediului și respectare a standardelor privind drepturile omului,” a transmis Chad Blewitt, director general al proiectului Jadar.
”Uniunea Europeană și Comisia Europeană nu fac niciodată rabat de la aceste standarde ridicate,” a mai spus Blewitt, care a precizat că Rio Tinto reanalizează costurile proiectului.
Proiectul de litiu al Rio Tinto a fost contestat de grupurile de mediu ani la rând și a provocat ample proteste de stradă în Serbia – țară candidată la aderarea la UE – în 2022.

Între 2021 și 2022, ecologiștii sârbi au strâns 30.000 de semnături într-o petiție care cerea Parlamentului să oprească explorarea litiului. Guvernul a revocat toate licențele de explorare ale companiei în 2022, dar Curtea Constituțională a anulat decizia anul trecut și le-a reinstalat. Oficialii guvernamentali susțin că mina va stimula economia Serbiei.
Rămâne neclar cum vor putea protestatarii să blocheze un proiect cu sprijin intern și internațional. Totuși, recentele proteste ale studenților, la care sute de mii de oameni au participat și au reușit să răstoarne guvernul, arată forța societății civile din Serbia.
Kokanovic este însă ferm în decizia sa: ”Mesajul meu pentru ei este să nu încerce nici măcar să înceapă excavarea litiului la Jadar, dacă nu vor ca acest guvern să fie răsturnat rapid.”