FOTO Ucraina va avea cel mai mare parc eolian din Europa continentală, cu o capacitate peste cea a parcului de la Fântânele

FOTO Ucraina va avea cel mai mare parc eolian din Europa continentală, cu o capacitate peste cea a parcului de la Fântânele
scris 4 nov 2020

Compania ucraineană WindFarm a semnat un acord cu compania de stat chineză PowerChina pentru construcția unui parc eolian de 800 MW în regiunea Donețk, investiție estimată la peste 1 miliard de dolari. Odată finalizat, parcul eolian va fi cel mai mare de pe uscat din Europa, depășind parcul de la Fântânele – Cogealac.

Totodată, acesta va fi cel mai mare proiect energetic din Ucraina, potrivit asociației ucrainene din domeniul energiei eoliene (UWEA).

“Ambele companii au o experiență vastă în implementarea proiectelor de energie eoliană, așa că acest proiect  va avea succes. Aș dori să subliniez două particularități cheie ale proiectului: în primul rând, parcul eolian va genera și vinde electricitate consumatorilor fără niciun tarif “verde”! Înseamnă că sectorul energiei eoliene din Ucraina intră într-o nouă fază a dezvoltării sale, în baza condițiilor de piață competitive. În al doilea rând, acest proiect are în vedere fabricarea locală de echipamente eoliene, care să faciliteze producția eoliană națională”, a declarat, la evenimentul de semnare a contractului, președintele UWEA, Andriy Konechenkov.

Căldura și lumina Bucureștiului: ELCEN se gândește să-și facă sistem de stocare de energie și capacități eoliene și solare la noua unitate de cogenerare de la CET Sud CITEȘTE ȘI Căldura și lumina Bucureștiului: ELCEN se gândește să-și facă sistem de stocare de energie și capacități eoliene și solare la noua unitate de cogenerare de la CET Sud

Parcul eolian din Dontețk va fi construit “în cel mai scurt timp posibil”, au arătat reprezentanții UWEA, care nu au precizat însă un termen exact.

FOTO Ucraina va avea cel mai mare parc eolian din Europa continentală, cu o capacitate peste cea a parcului de la Fântânele

Cu o capacitate totală de 800 MW, parcul eolian din regiunea Donețk va depăși cu 200 MW puterea instalată a parcului de la Fântânele - Cogealac, în prezent cel mai mare proiect de acest tip din Europa continentală. Parcul românesc a fost cumpărat recent de grupul australian Macquarie, alături de alte active deținute de CEZ în România.

PowerChina este una dintre cele mai mari companii din China și din lume, având la activ construcția celui mai mare proiect hidroenelectric din istorie, Barajul celor Trei Defileuri, cu o capacitate totală de 22,5 GW.

viewscnt
Afla mai multe despre
chinapower
parc eolian ucraina
windfarm
cel mai mare parc eolian de pe uscat
parcul eolian fantanele cogealac
investitie
energie eoliana