Garry Kasparov - pus pe lista "teroriștilor și extremiștilor" din Rusia

Garry Kasparov - pus pe lista "teroriștilor și extremiștilor" din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2024

Agenția de monitorizare financiară a Rusiei, Rosfinmonitoring, l-a pus pe fostul campion mondial de șah Garry Kasparov, devenit un critic proeminent al Kremlinului, pe lista sa cu "teroriști și extremiști", relatează Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plasarea pe această listă impune limite asupra tranzacțiilor bancare ale persoanelor fizice și le obligă să ceară aprobare de fiecare dată când doresc să își folosească conturile, scrie News.ro.

NEPI Rockcastle și-a vândut depozitul din Otopeni turcilor de la Süvari CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle și-a vândut depozitul din Otopeni turcilor de la Süvari

Garry Kasparov, în vârstă de 60 de ani, a fugit din Rusia în 2013 de teama persecuțiilor.

Ministerul rus al Justiției i-a adăugat pe Kasparov și pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski pe lista sa de "agenți străini" în 2022, ceea ce înseamnă că trebuie să se supună unei birocrații împovărătoare, inclusiv în ceea ce privește raportarea financiară.

Exilat în Statele Unite, opozantul rus Garry Kasparov consideră că este o "onoare" să fie trecut pe lista Kremlinului de "teroriști și extremiști".

Este o "onoare care spune mai mult despre regimul fascist al lui Putin decât despre mine", a reacționat Garry Kasparov pe contul său de X. "Extremismul în apărarea libertății nu este un viciu; moderația în căutarea dreptății nu este o virtute", a adăugat fostul campion de șah, citând o frază a politicianului american Barry Goldwater (1909-1998).

Născut în 1963 în Azerbaidjan - pe atunci una dintre cele cincisprezece republici care alcătuiau URSS - Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie înainte de a deveni un adversar înverșunat al lui Vladimir Putin.

În 2013, temându-se de urmărirea penală, el a părăsit Rusia și trăiește în prezent în Statele Unite, de unde continuă să denunțe puterea rusă și campania militară a acesteia în Ucraina.

La câteva zile după atacul asupra Ucrainei din februarie 2022, el a cerut ca Rusia să fie lăsată să se întoarcă în "epoca de piatră", iar tehnologiile occidentale să nu mai ajungă în industriile rusești.

FOTO - ANPC în control la magazine chinezești CITEȘTE ȘI FOTO - ANPC în control la magazine chinezești

"Ceea ce se decide în Ucraina este libertatea sau tirania", a declarat el la BFMTV în iunie 2022.

Din 2022, Garry Kasparov a fost desemnat "agent străin" în Rusia, un stigmat care este utilizat pe scară largă împotriva opozanților, jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului.

Majoritatea marilor personalități ale opoziției care au rămas în Rusia se află în închisoare. Unii, precum Boris Nemțov și Aleksei Navalnîi, sunt deja morți. Alții au plecat în exil.

Garry Kasparov este celebru pentru duelul său îndelungat din anii 1980 cu o altă legendă a șahului sovietic, Anatoli Karpov. Ulterior, Karpov l-a susținut pe Vladimir Putin și a devenit deputat din partea partidului președintelui rus.

viewscnt
Afla mai multe despre
garry kasparov
rusia