Gazprom a scumpit puternic gazele pentru Republica Moldova

Gazprom a scumpit puternic gazele pentru Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2023

Directorul Moldgaz, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție a gazelor naturale de la Gazprom pentru luna ianuarie va fi de 1.230 de dolari pentru o mie metri cubi de gaz, în condițiile în care în decembrie Republica Moldova plătise 785 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, relatează agora.md.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este destinat însă Transnistriei și va fi folosit inclusiv pentru producerea de energie electrică.

CONFIRMARE DOCUMENT Hidroelectrica vrea parc fotovoltaic de cel puțin 300 MW lângă râul Olt, pe amplasamentul lacului de acumulare al unui proiect datând din epoca Ceaușescu CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Hidroelectrica vrea parc fotovoltaic de cel puțin 300 MW lângă râul Olt, pe amplasamentul lacului de acumulare al unui proiect datând din epoca Ceaușescu

Chișinăul a încheiat un contract pentru a-i fi livrată energie electrică de centrala Cuciurgan din Transnistria, obligându-se în schimb să furnizeze 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi teritoriului din stânga Nistrului, inclusiv pentru compania MGRES.

În schimb, localitățile din Republica Moldova situate în dreapta Nistrului vor fi asigurate în totalitate cu gaze naturale din rezervele depozitate în Ucraina și România, scrie News.ro.

În decembrie, vicepremierul Andrei Spînu anunțase că pentru prima dată în istorie, locuitorii din dreapta Nistrului nu vor mai consuma gaze livrate de Gazprom, după ce Moldova a ajuns la un acord energetic pe termen scurt cu o companie locală, Energocom, pentru a cumpăra în această lună 100 de milioane de metri cubi de gaz.

În plus, la 3 decembrie, România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni și tot la începutul lunii decembrie, Energocom a făcut un prim import de gaze, în regim de testare, pe coridorul transbalcanic. Pentru a diversifica sursele de achiziționare a gazelor naturale și a asigura securitatea energetică a țării, SA Energocom a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în flux invers acest coridor, precizează agora.md.

Schimbările de tarif operate de Gazprom în ianuarie nu vor influența tarifele la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Moldova, a dat asigurări vicepremierul Andrei Spînu.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
gazprom