Gorbaciov denunță ”aroganța” americanilor: ”Li s-a urcat la cap, aroganța, autosatisfacția, s-au proclamat câștigători în Războiul Rece”

Gorbaciov denunță ”aroganța” americanilor: ”Li s-a urcat la cap, aroganța, autosatisfacția, s-au proclamat câștigători în Războiul Rece”
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2021

Actuala criză ruso-occidentală își are originea în „aroganța” americană după destrămarea Uniunii Sovietice, a afirmat ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în ajunul celei de-a 30-a aniversări a demisiei sale, care a constituit sfârșitul oficial al URSS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Aceasta li s-a urcat la cap, aroganța, autosatisfacția, ei (americanii) s-au proclamat câștigători în Războiul Rece, în condițiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare”, a declarat Gorbaciov, arată Agerpres.

„Cum se poate spera la relații de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situație?”, a continuat Mihail Gorbaciov, 90 de ani, într-un interviu pentru agenția de presă RIA Novosti, denunțând „triumfalismul” Washingtonului.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Potrivit fostului lider sovietic, tabăra occidentală dorea „să construiască un nou imperiu, astfel s-a născut ideea extinderii NATO”.

Extinderea Alianței Nord-Atlantice cu țări din fostul bloc comunist în anii 1990 este, potrivit președintelui rus Vladimir Putin, cauza profundei crizei dintre Rusia și Occident, pentru că, în opinia Kremlinului, NATO este principala amenințare la adresa securității strategice a Federației Ruse.

Președintele rus a cerut luna aceasta SUA și aliaților lor să semneze tratate care interzic în special orice extindere viitoare a Alianței, precum și orice cooperare militară în ceea ce Rusia consideră a fi zona sa de influență.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Washingtonul, care consideră inacceptabile o serie dintre aceste revendicări, a acceptat cu toate acestea organizarea de negocieri în ianuarie, pentru a permite o detensionare, Occidentul având temerea că Moscova ar putea lansa o invazie în Ucraina, fostă republică sovietică ce vrea să adere la NATO.

Săptămâna aceasta, Vladimir Putin a apreciat drept „pozitive” primele reacții americane la cererile Rusiei, însă el a declarat totodată că pregătește măsuri „militare și tehnice” pentru a răspunde la amenințarea occidentală.

Gorbaciov a salutat negocierile prevăzute să aibă loc în ianuarie. „Le susțin și sper că va exista un rezultat care le va permite tuturor țărilor europene să se simtă în securitate”, a subliniat el.

SUA și Uniunea Europeană acuză Moscova că a comasat trupe la frontiera Ucrainei și amenință Rusia cu sancțiuni economice fără precedent în caz de agresiune.

Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, marcând sfârșitul oficial al imperiului comunist.

Vladimir Putin a calificat destrămarea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”

viewscnt
Afla mai multe despre
gorbaciov
sua