Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei spune că moneda euro este o ''greșeală strategică''

Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei spune că moneda euro este o ''greșeală strategică''
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2019

Statele membre ale Uniunii Europene, atât cele din interiorul zonei euro cât și cele din afara zonei unice, ar trebui să recunoască faptul că moneda euro a fost o "greșeală strategică", susține Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times, preluat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ungaria, țară care de la venirea la putere a lui Viktor Orban în 2010 a urmat un mix de politici economice neortodoxe, nu este parte a zonei euro și nu a stabilit încă o dată țintă pentru aderare la moneda unică, scrie Agerpres.

BERD vinde participația la bursa din Istanbul după ce un bancher condamnat la închisoare a fost numit CEO CITEȘTE ȘI BERD vinde participația la bursa din Istanbul după ce un bancher condamnat la închisoare a fost numit CEO

În opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa "să caute o ieșire din capcana euro".

"Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas ‘normal' spre unificarea Europei Occidentale. Însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condițiile preliminare nu a fost îndeplinită", susține guvernatorul NBH.

"La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care să acopere cel puțin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finanțe al zonei euro și un Minister de resort; lipsesc în continuare", a adăugat oficialul ungar.

viewscnt
Afla mai multe despre
moneda euro
banca centrala a ungariei