Guvernul grec ar putea fi nevoit să restituie miliarde de euro pensionarilor ale căror drepturi au fost diminuate ilegal

 Guvernul grec ar putea fi nevoit să restituie miliarde de euro pensionarilor ale căror drepturi au fost diminuate ilegal
scris 15 iul 2020

Guvernul din Grecia ar putea fi nevoit să restituie miliarde de euro pensionarilor ale căror drepturi au fost diminuate în timpul crizei financiare cu care s-a confruntat această țară în deceniul trecut, a relevat o decizie judecătorească făcută publică marți, citată de Reuters și ANA.

Consiliul de Stat, principala instanță administrativă a Greciei, a stabilit că unele dintre reducerile de pensii impuse în 2015-2016 nu au fost în conformitate cu legea, dar versiunea publicată a deciziei nu conține detaliile exacte, scrie Agerpres.

E.ON vinde afacerea din Cehia companiei energetice MVM din Ungaria CITEȘTE ȘI E.ON vinde afacerea din Cehia companiei energetice MVM din Ungaria

Grecia, care a primit trei pachete de asistență financiară internațională între 2010 și 2015, a tăiat pensiile în repetate rânduri în ultimii ani în ideea de a face "viabil" sistemul, scrie Reuters.

Mii de pensionari ale căror pensii au fost reduse cu până la 50% au inițiat deja acțiuni în justiție în legătură cu aceasta.

Kostas Bourlos, expert în piața muncii, a estimat costul potențial al achitării de către stat a sumelor datorate pensionarilor la până la 3 miliarde de euro.

Un reprezentant al guvernului de la Atena a menționat pentru Reuters că executivul "trebuie să vadă toate detaliile acestei decizii înainte de a decide o strategie".

Consiliul de Stat nu a specificat în documentul făcut public dacă decizia sa se referă la pensionarii care s-au adresat justiției sau la toți cei 2,5 milioane de pensionari greci afectați de tăieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
pensionari