În Istanbul și Dubai, rușii investesc în imobiliare pentru a se proteja de sancțiunile occidentale

În Istanbul și Dubai, rușii investesc în imobiliare pentru a se proteja de sancțiunile occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2022

Rușii înstăriți încep să investească în proprietăți imobiliare din Turcia și Emiratele Arabe Unite, căutând un paradis financiar în contextul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, susțin reprezentanților mai multor firme imobiliare intervievați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Vindem în fiecare zi până la șapte sau opt unități unor clienți ruși", spune Gul Gul, co-fondatorul firmei imobiliare Golden Sign din Istanbul. "Cumpără cu bani gheață, deschid conturi bancare în Turcia sau aduc aur", precizează Gul.

Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. REACȚIA președintelui rus CITEȘTE ȘI Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. REACȚIA președintelui rus

La Dubai, Thiago Caldas, directorul companiei imobiliare Modern Living, spune că a angajat trei agenți vorbitori de limba rusă pentru a se întâlni cu clienții ruși, al căror număr a crescut de zece ori comparativ cu situația din urmă cu un an, scrie Agerpres.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după data de 24 februarie vizează excluderea mai multor bănci rusești din sistemul interbancar SWIFT și țintesc oligarhi considerați apropiați de președintele Vladimir Putin.

Chiar dacă Turcia și Emiratele Arabe Unite au criticat ofensiva Rusiei în Ucraina, Guvernul de la Ankara s-a opus adoptării unor sancțiuni ONU împotriva Rusiei iar cele două țări au păstrat relații relativ bune astfel că există în continuare zboruri directe între Moscova și Istanbul, ceea ce oferă rușilor, și banilor lor, o oportunitate de investiții.

"Este vorba de ruși înstăriți dar nu de oligarhi. Ei găsesc modalități de a-și aduce banii în Turcia. Sunt clienți care cumpără chiar și trei-cinci apartamente", subliniază co-fondatorul firmei imobiliare Golden Sign, una dintre cele zece companii imobiliare intervievate de Reuters.

Ibrahim Babacan, a cărui companie din Istanbul construiește și vinde imobiliare în special cumpărătorilor străini din Turcia, spune că în trecut mulți ruși voiau să trăiască în stațiuni precum cele din regiunea Antalya. Acum cumpără apartamente la Istanbul pentru a-și investi banii.

Atât Turcia cât și EAU oferă dreptul de rezidență pentru cei care cumpără proprietăți imobiliare. În Turcia, străinii care plătesc 250.000 de dolari pentru o proprietate imobiliară și o păstrează timp de trei ani pot obține un pașaport turcesc. Pentru o sumă ușor mai mică, Dubaiul, oferă o viză de rezidență pe trei ani.

Apartamentele în valoare de 750.000 de dirhami (205.000 de dolari), pragul pentru acordarea vizei de rezidență în Dubai, au înregistrat cea mai mare cerere dar există și proprietăți mai scumpe pe insule artificiale precum Palm Jumeirah care au fost vândute pentru până la șase milioane de dirhami, susțin profesioniștii din sectorul imobiliarelor consultați de Reuters.

"Chiar la debutul invaziei Ucrainei, am lansat o campanie în regiune și numărul celor care ne-au contactat a fost de cel puțin zece ori mai mare decât de obicei", a spus Thiago Caldas, directorul companiei imobiliare Modern Living. Potrivit acestui CEO, care săptămâna trecută a angajat agenți imobiliari vorbitori de limba rusă, cumpărătorii înstăriți par să își fi făcut pregătirile și au scos fonduri din Rusia încă înainte de începutul războiului.

Pentru rușii care au un cont bancar în Dubai, procedurile sunt relativ simple, spune Elena Timchenko, broker la firma Royal Home Real Estate care are sediul în emiratul Dubai. Alți au cerut ajutorul prietenilor sau apropiaților însă pentru alții provocarea de a strânge banii a fost un obstacol până acum, a adăugat Elena Timchenko.

"Dorința de a cumpăra în Dubai este un lucru, capacitatea de a face o achiziție este altceva", a spus Timchenko, referindu-se la dificultățile în a aduce fonduri în statul din Golf.

Atât Thiago Caldas cât și Alex Cihanoglu, reprezentantul unei companii imobiliare din Istanbul, au precizat că unii ruși folosesc banii gheață rezultați din convertirea criptomonedelor, după ce sancțiunile au făcut mai dificile transferurile financiare.

"Pot să spun că majoritatea tranzacțiilor pe care le încheiem acum sunt în criptomonede. În situația existentă acum pe piață, cu dificultățile cu care ne confruntăm, criptomonedele sunt canalul cel mai utilizat", a spus Thiago Caldas.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
istanbul
dubai