Înaintea discuției cu Biden, Putin se declară pregătit de un schimb de deținuți

Înaintea discuției cu Biden, Putin se declară pregătit de un schimb de deținuți
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2021

Președintele rus Vladimir Putin se declară pregătit, înaintea întâlnirii sale de miercuri cu președintele american Joe Biden, asupra căruia se exercită presiuni să obțină eliberarea a doi americani deținuți în Rusia, un schimb de deținuți ca gest de bunăvoință în vederea scoaterii relațiilor ruso-americane din marasmul în care se află, relatează AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Statele Unite au avertizat că președintele american urmează să discute cu omologul său rus, miercuri, la Geneva, pentru prima oară față în față, soarta lui Paul Whelan, încarcerat cu privire la spionaj, și a lui Trevor Reed, încarcerat pentru că a agresat, în stare de ebrietate, doi polițiști ruși, arată news.ro.

Washingtonul denunță faptul că cei doi cetățeni americani au fost încarcerați în mod nedrept.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Aleși americani, atât republicani, cât și democrați, îl îndeamnă pe locatarul Casei Albe să ceară ferm eliberarea acestora.

”Tratamentul kafkian pe care Kremlinul îl rezervă cetățenilor americani trebuie să înceteze, iar președintele Biden trebuie să facă din întoarcerea lor în țară o prioritate a vizitei sale”, subliniază influentul sentor democrat Bob Menendez.

Reprezentantul republican Michael McCaul merge și mai departe și consideră că eliberarea lor este necesar să fie o ”condiție prealabilă” a summitului de la Geneva.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Întrebat la postul american NBC despre posibilitatea unui schimb de deținuți între acești deținuți americani și deținuți ruși din Statele Unite, Vladimir Putin s-a arătat deschis.

”SPERANȚE BUNE”

”Da, da, da, bineînțeles”, a răspuns Putin, potrivit unui fragment din interviu, difuzat luni.

”Ar fi și mai bună o discuție cu privire la posibilitatea încheierii unui acord de extrădare”, a adăugat Putin, potrivit transcrierii interviului, publicată de către Kremlin.

Până atunci însă, președintele rus s-a declarat pregătit să negocieze un schimb din motive ”umanitare”, legate de ”sănătatea și viața persoanelor individuale”.

Ce deținuți ruși ar vrea el să fie eliberați în schimbul celor doi americani?

”Avem o listă întreagă”, a dat Putin asigurări, apreciind că numărul rușilor deținuți în închisori americane este ”fără o măsură comună” cu cel al americanilor aflați după gratii în Rusia.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Putin evocă ”probleme mari de sănătate” ale lui Konstantin Iaroșenko, un pilot rus încarcerat în America cu privire la trafic de cociană, a cărui familie a cerut eliberarea acestuia înaintea summitului. La fel ca familia traficantului de armament Viktor But.

Vladimir Putin este, în interviu, foarte virulent față de Trevor Reed, condamnat în iulie 2019 la nouă ani de închisoare.

”Este doar un bețiv și unul care caută probleme”, ”este de drept comun, nimic altceva”, dă el asigurări, în contextul în care clasa politică americană acuză Moscova de faptul că se folosește de el drept monedă de schimb diplomatic.

Mama deținutului, Paula Reed, a declarat luni la NBC că re ”speranțe bune” să-și revadă fiul în sfârșit eliberat și a salutat angajamentul administrației Biden în acest sens și declarațiile președintelui Putin cu privire la un eventual schimb.

”Sperăm ca acest lucru să aibă loc rapid”, declară ea.

”Cum va veni acasă ne este indiferent”, a declarat soția sa Joey Reed, sugerând astfel că i-ar conveni un schimb.

Un fost subofițer în Corpul Pușcașilor Marini, celălalt american, Paul Whelan, era un agent la serviciul de securitate al unui grup american de piese auto de schimb în momentul în care a fost arestat, la Moscova, în decembrie 2018, după care a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare cu privire la acuzații de spionaj.

Paul Whelan a apelat în mod clar la Joe Biden să organizeze un schimb de deținuți în vederea eliberării sale, declarându-se victima ”diplomației ostaticilor” într-un interviu recent acordat CNN.

Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ CITEȘTE ȘI Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ

Însă poziția președintelui american cu privire la acest subiect este vagă.

Într-o conferință de presă, la summitul G7 în Regatul Unit, Joe Biden a sugerat că este deschis unui schimb, răspunzând unei întrebări care viza în mod specific ”infractori cibernetici”.

Însă consilierul său în domeniul securității naționale Jake Sullivan a dat, ulterior, înapoi.

”El nu spune că va face schimb de infractori cibernetici cu Rusia”, ci că este deschis ”unui angajament reciproc” de ”a nu proteja infractorii cibernetici”, potrivit lui Sullivan.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
biden