Indignare în Ucraina față de vacanțele de lux ale lui Poroșenko și procurorului general Iuri Luțenko

Indignare în Ucraina față de vacanțele de lux ale lui Poroșenko și procurorului general Iuri Luțenko

Petro Poroșenko

scris 1 feb 2018

Vacanțele de lux ale președintelui ucrainean Petro Poroșenko și procurorului general provocau miercuri indignare în rândul ucrainenilor, a căror țară se confruntă cu o ridicată corupție a elitelor, relatează AFP.

La scurt timp după trecerea Anului Nou în Ucraina, Poroșenko și zece dintre apropiații și prietenii săi au plecat șapte zile în vacanță pe o insulă privată în arhipelagul Maldive, a dezvăluit pe 18 ianuarie emisiunea de televiziune Skhemi, scrie News.ro.

La circa două săptămâni după aceste dezvăluiri, marți, aceeași emisiune a anunțat că procurorul general, Iuri Luțenko, și-a petrecut vacanța împreună cu familia în Seychelles, o vacanță care a costat 52.000 de euro pentru soția, fiul său și el.

Guvernatorul Băncii Poloniei: Mai bine să creștem economia sănătos, cu o rată de 3 procente, decât să ne dezvoltăm ca România CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii Poloniei: Mai bine să creștem economia sănătos, cu o rată de 3 procente, decât să ne dezvoltăm ca România

Cele două anchete de presă ale Skhemi au provocat un val de indignare în țară, care este afectată de flagelul corupției, mai ales la nivelul elitei conducătoare.

”A venit vremea ca agențiile de voiaj să creeze tururi «urmați-i pe Poroșenko și Luțenko». Maldive, Seychelles, Panama", a declarat ironic miercuri, pe Facebook, deputatul Serghi Leșcenko, referindu-se la prezența numelui președintelui ucrainean în ancheta internațională "Panama Papers".

Ar trebui ”să-i trimitem să urmeze acest itinerariu: demisie, anchetă, tribunal”, a adăugat acesta.

Iuri Luțenko s-a apărat miercuri, spunând că voiajul în Seychelles a fost plătit în întregime de fiul său, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de căsătorie.

Lupta împotriva corupției elitelor este una dintre revendicările majore ale revoltei proeuropene Maidan din 2013-2014 și rămâne una dintre exigențele-cheie ale susținerii de către Occident a actualei Puteri, care provine din această mișcare.

La fel ca Mihail Saakașvili, principalul opozant al lui Poroșenko, criticii Puterii îl acuză pe președintele ucrainean că tergiversează crearea unei Curți anticorupție, un proiect amânat în mai multe rânduri.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
vacante lux
ucraina
porosenko