Inflația din Turcia s-a apropiat de 79%, cea mai ridicată din ultimul sfert de secol. Erdogan a refuzat să majoreze semnificativ dobânzile, descriind ratele drept ”mama tuturor răului”

Inflația din Turcia s-a apropiat de 79%, cea mai ridicată din ultimul sfert de secol. Erdogan a refuzat să majoreze semnificativ dobânzile, descriind ratele drept ”mama tuturor răului”
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2022

Inflația din Turcia s-a apropiat luna trecută de 79%, fiind cea mai ridicată înregistrată de această țară în ultimul sfert de secol, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata anuală a inflației a fost de 78,62% în luna iunie, potrivit Institutului de Statistică din Turcia, depășind prognozele. Aceasta este cea mai mare valoare anuală a inflației din ultimii 24 de ani, scrie News.ro.

CONFIRMARE Guvernul prezintă măsurile fiscale - restricții la microîntreprinderi, inclusiv pe consultanță, creșteri TVA la băuturi cu zahăr și HoReCa, impozite mai mari pe case și dividend, plafoane noi la venit din alte surse, limite la extrasalariale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul prezintă măsurile fiscale - restricții la microîntreprinderi, inclusiv pe consultanță, creșteri TVA la băuturi cu zahăr și HoReCa, impozite mai mari pe case și dividend, plafoane noi la venit din alte surse, limite la extrasalariale

Creșterea lunară a prețurilor a fost de 4,95%.

Creșterea prețurilor de consum a lovit puternic populația de 84 de milioane, cu puține speranțe de îmbunătățire pe termen scurt, ca urmare a războiului Rusia-Ucraina, prețurilor ridicate ale energiei și alimentelor și a deprecierii bruște a lirei turcești.

Prețurile transporturilor au crescut cu 123,37% față de anul precedent, iar prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au avansat cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale.

Turcia s-a bucurat de o creștere economică rapidă în anii precedenți, dar președintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat în ultimii ani să majoreze semnificativ dobânzile pentru a reduce inflația rezultată, descriind ratele dobânzilor drept ”mama tuturor răului”.

Rezultatul a fost o liră turcească în scădere și mult mai puțină putere de cumpărare pentru turcii obișnuiți.

Erdogan a instruit banca centrală a țării – despre care analiștii spun că nu are independență față de președinte – să reducă în mod repetat dobânzile împrumuturilor, în 2020 și 2021, chiar dacă inflația a continuat să crească.

Șefii băncilor centrale care și-au exprimat opoziția față de acest curs de acțiune au fost concediați; până în primăvara lui 2021, banca centrală a Turciei a avut patru guvernatori diferiți în doi ani.

Dobânda cheie a fost redusă treptat la 14% în toamna trecută și a rămas neschimbată de atunci. Lira a scăzut cu 44% față de dolar anul trecut și cu 21% de la începutul acestui an.

Guvernul Turciei a introdus politici neortodoxe pentru a încerca să susțină lira fără a crește dobânzile. La sfârșitul lunii iunie, autoritatea de reglementare bancară din Turcia a anunțat interzicerea împrumuturilor în lire companiilor care dețin ceea ce considera a fi prea multă valută străină, ceea ce a stimulat pentru scurt timp moneda, dar a provocat mai multă incertitudine în rândul investitorilor care au pus sub semnul întrebării sustenabilitatea măsurii.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflație