Invazia rusească a provocat sectorului agricol din Ucraina pierderi de 80 miliarde de dolari

Invazia rusească a provocat sectorului agricol din Ucraina pierderi de 80 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Sectorul agricol din Ucraina a înregistrat pierderi directe și indirecte de peste 80 miliarde de dolari ca urmare a invaziei rusești, se arată într-un raport publicat de analiștii de la Kiev School of Economics (KSE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La începutul lunii ianuarie 2023, analiștii estimau nivelul pierderilor la 38 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Danone vrea să își vândă operațiunile din Rusia către un om de afaceri care ale legături cu Cecenia CITEȘTE ȘI Danone vrea să își vândă operațiunile din Rusia către un om de afaceri care ale legături cu Cecenia

Ucraina este un exportator global major de cereale, dar din februarie 2022 pe mari suprafețe din est și sud se duc lupte, terenurile sunt minate, sau sunt ocupate.

Folosind datele Guvernului de la Kiev și alte surse, analiștii de la KSE estimează că pierderile directe ale sectorului agricol ucrainean au ajuns la 10,3 miliarde de dolari la 31 decembrie 2023, comparativ cu 7,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Cifra include pierderile de 5,8 miliarde de dolari de pe urma distrugerii echipamentelor, 1,8 miliarde de dolari de pe urma avarierii silozurilor și aproape două miliarde de dolari de pe urma distrugerii produselor agricole.

Analiștii estimează că pierderile indirecte - scăderea producției, reducerea exporturilor, costuri de producție mai ridicate și repararea solurilor afectate - se situează la aproximativ 69,8 miliarde de dolari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
agricultura
rusia