Kosovo elimină dinarul sârb și impune plățile exclusiv în euro

Kosovo elimină dinarul sârb și impune plățile exclusiv în euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2024

Moneda euro va fi din februarie singurul mijloc de plată în Kosovo, inclusiv în zonele majoritar sârbe care folosesc dinarul sârb, ceea ce ar putea provoca noi tensiuni cu Serbia, relatează presa locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Portalul kosovar Kossev scrie că, potrivit dispoziției Băncii Centrale a Kosovo, „unica monedă permisă pentru efectuarea de tranzacții cash în sistemul de plăți al Republicii Kosovo este euro”, arată Agerpres

Partidul Berii din Austria vine la alegeri. Vrea instalarea unor ...fântâni publice cu bere în Viena CITEȘTE ȘI Partidul Berii din Austria vine la alegeri. Vrea instalarea unor ...fântâni publice cu bere în Viena

Această decizie implică eliminarea operațiunilor de plată în moneda Serbiei, efectuate până în prezent în zonele populate de sârbi după ce Kosovo și-a proclamat unilateral independența în anul 2008.

De la sfârșitul războiului din Kosovo, în 1999, aceasta a folosit ca monedă mai întâi marca germană, apoi euro din anul 2002, la fel ca vecina Muntenegru, care de asemenea nu face parte din UE.

Ungaria semnează un acord gigant cu Emiratele Arabe pentru un proiect imobiliar la Budapesta, Modernizarea unei gări astăzi aproape abandonate. Proiectul generează îngrijorări CITEȘTE ȘI Ungaria semnează un acord gigant cu Emiratele Arabe pentru un proiect imobiliar la Budapesta, Modernizarea unei gări astăzi aproape abandonate. Proiectul generează îngrijorări

Pentru Belgrad, eliminarea completă a dinarului sârb din Kosovo constituie o nouă presiune asupra sârbilor kosovari, care formează aproximativ 5% din populația Kosovo și denunță discriminări, intimidări și rele tratamente din partea guvernului de la Pristina condus de naționalistul de stânga Albin Kurti.

Serbia vede în noua decizie a kosovarilor de asemenea o lovitură aplicată normalizării relațiilor între Kosovo și Serbia, dialog mediat de UE și sprijinit de SUA.

„Dacă pun în practică lucruri precum anularea tranzacțiilor de plată și eliminarea dinarului, atunci Kurti chiar pune pe masă toate cărțile astfel încât să nu mai existe niciun dialog”, a declarat șefa guvernului sârb, Ana Brnabic.

BCR Chișinău, vândută la Victoriabank, deținută de Banca Transilvania, care își consolidează poziția pe piața din Republica Moldova CITEȘTE ȘI BCR Chișinău, vândută la Victoriabank, deținută de Banca Transilvania, care își consolidează poziția pe piața din Republica Moldova

Numeroși sârbi kosovari își primesc salariile, pensiile și ajutoarele sociale în dinari din Serbia și există instituții, precum cele din învățământ și sănătate, care funcționează conform sistemului sârb, prin urmare impunerea euro va afecta în mare măsură populația sârbă din Kosovo.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
kosovo
euro