Liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, susține că sunt șanse de 80% să se încheie în curând conflictul cu UE

Liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, susține că sunt șanse de 80% să se încheie în curând conflictul cu UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2018

Există 80% șanse ca Polonia să încheie conflictul cu Comisia Europeană privind statul de drept în curând, conform liderului partidului Lege și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, scrie Politico.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

„Plănuim momentan să implementăm schimbările asupra cărora am căzut de acord anterior cu Comisia Europeană”, a declarat Kaczynski într-un interviu publicat miercuri de revista de dreapta Gazeta Polska.

Procesul „nu va fi ușor” dar este „necesar pentru a readuce situația la normal”, a adăugat el.

Guvernul de dreapta al Poloniei a fost criticat dur de Comisia Europeană și de mai multe țări UE pentru schimbările controversate ale legilor justiției, despre care criticii spun că vor plasa judecătorii sub controlul partidului aflat la putere. Comisia a invocat în decembrie articolul 7 împotriva Poloniei, o procedură prin care Polonia și-ar pierde dreptul la vot ca stat membru UE pentru că a încălcat principiile democratice ale blocului european, scrie News.ro.

Răspunsul guvernului polonez la îngrijorările de la Bruxelles a fost respins de vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, care a declarat luna trecută că „nu este un răspuns la recomandările Comisiei”.

PiS a prezentat apoi Parlamentului polonez amendamente la legea controversată. Schimbările propuse includ și instituirea unei vârste unice de pensionare pentru judecătorii bărbați și femei și reducerea rolului ministrului Justiției, Zbigniew Ziobro, în procesul eliminării președinților și vicepreședinților curților.

Companiile energetice din Rusia intenționează să investească peste 50 de miliarde de dolari în Iran. Vor concura, chiar și colabora, cu proprietarul Petrom CITEȘTE ȘI Companiile energetice din Rusia intenționează să investească peste 50 de miliarde de dolari în Iran. Vor concura, chiar și colabora, cu proprietarul Petrom

În interviu, Kaczynski a vorbit și despre controversata lege poloneză privind Holocaustul care interzice declarațiile oricui, aflat oriunde în lume, care învinovățește Polonia pentru atrocitățile naziste din timpul războiului. Legea a fost condamnată de Israel și SUA și catalogată drept o încercare de a opri discuții despre anumite capitole mai întunecate din istoria Poloniei, atunci când unii polonezi au ajutat germanii să ucidă evrei.

„Scopul a fost să oprim acuzațiile pe nedrept și afirmațiile conform cărora întreaga națiune a participat la crimele germane din Polonia. Ca stat, ca națiune, nu am avut de-a face cu așa ceva. Dimpotrivă, statul și guvernul polonez aflat în exil, în ciuda posibilităților limitate, au făcut tot ce s-a putut pentru a proteja cetățenii evrei”, a precizat el.

„Nu a fost intenția noastră să pedepsim pe nimeni pentru amintiri ... Nimeni nu va fi acuzat pentru amintiri, cercetare istorică sau descrierea crimelor individuale comise de cetățeni polonezi”, a adăugat Kaczynski.

viewscnt
Afla mai multe despre
jaroslaw kaczynski
polonia