Lira turcească a atins un nou minim istoric, acțiunile companiilor turcești s-au prăbușit după cutremur

Lira turcească a atins un nou minim istoric, acțiunile companiilor turcești s-au prăbușit după cutremur
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2023

Moneda turcească a atins luni un nou minim istoric iar acțiunile companiilor turcești s-au prăbușit, după ce un cutremur devastator s-a adăugat presiunilor venite din partea dolarului puternic, riscurilor geopolitice și inflației peste așteptări din Turcia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La debutul tranzacțiilor, lira turcească a atins un minim istoric de 18,85 lire pentru un dolar, după care a recuperat o mare parte din pierderi. Principalul indice bursier din Turcia a coborât cu 4,6%, în condițiile în care cotațiile principalelor bănci au scăzut cu peste 5%, pentru ca ulterior să recupereze o parte din pierderi și în jurul orei 9:10 GMT să afișeze o scădere de 2,5%, scrie Agerpres.

Angajații Ferrari primesc un bonus record. Cel mai bun an din istoria mărcii CITEȘTE ȘI Angajații Ferrari primesc un bonus record. Cel mai bun an din istoria mărcii

"Evenimentele tragice din sudul Turciei, care a fost lovit de un cutremur puternic, reprezintă o sursă suplimentară de incertitudine înaintea unor alegeri cruciale care cel mai probabil vor fi organizate în luna mai", a declarat Piotr Matys, analist la In Touch Capital Markets.

Cel puțin 500 de persoane au murit și alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma unui cutremur violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând prăbușirea a numeroase clădiri și declanșând operațiuni de căutare pentru salvarea supraviețuitorilor blocați sub dărâmături.

Borsa Istanbul a anunțat că a suspendat temporar tranzacțiile cu acțiunile mai multor companii din zona unde a avut loc cutremurul.

La nivel global, piețele emergente sunt supuse la presiuni în condițiile în care monedele și acțiunile companiilor din lumea emergentă resimt efectele aprecierii dolarului ca urmare a celor mai recente date statistice care arată că economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste așteptări în luna ianuarie, ceea ce sugerează că Rezerva Federală va continua să majoreze dobânda de politică monetară.

Însă Turcia resimte și presiuni suplimentare. Tensiunile geopolitice au crescut recent după semnalele că SUA vor promova o linie mai dură în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei, cee ce va pune noi presiuni asupra companiilor turcești. Recent Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul spre Rusia a unor produse chimice, microcipuri și alte produse care pot fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei.

Un alt motiv de îngrijorare îl constituie recentele date privind inflația în Turcia, analistul Tata Ghose menționând faptul că cifrele conform cărora inflația anuală a ajuns la 57,68% în luna ianuarie sunt cu mult peste estimările piețelor. "Datele privind inflația în Turcia publicate săptămâna trecută constituie un șoc, realimentând volatilitatea cursului de schimb dolar-liră. O nouă fereastră de volatilitate a cursului de schimb ar putea fi după colț", spune Tata Ghose, analist la Commerzbank.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020 în orașul Izmir de la Marea Egee, când peste 100 de persoane au murit.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
actiuni