Lira turcească - la cel mai scăzut nivel din istoria sa

Lira turcească - la cel mai scăzut nivel din istoria sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Lira turcească a coborât la cel mai scăzut nivel din istoria sa față de dolar, în condițiile în care planează incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale și legislative, la mijlocul lui mai, care ar putea duce la prima alternanță politică din ultimii douăzeci de ani, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda a scăzut la 19,5996 lire turcești pentru un dolar, nemaivăzut de la introducerea noii lire sterline în ianuarie 2005, amputată cu șase zerouri față de valoarea anterioară, scrie Agerpres.

Tranzacție - Alsendo, susținut de Abris, cumpără o nouă afacere în România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Alsendo, susținut de Abris, cumpără o nouă afacere în România

De la deprecierea accelerată a monedei turcești, la sfârșitul lui 2021, guvernul a pus în aplicare măsuri pentru a susține lira, măcinată de inflație și de ieșirile de capital.

"Această politică a eșuat", spune Mike Harris de la firma de consultanță Cribstone Strategic Macro.

Chiar dacă inflația a încetinit constant de cinci luni, ea s-a situat în continuare la 50,51% anual în martie.

În paralel, în timp ce majoritatea economiilor majore au aplicat politici brutale de majorare a dobânzilor pentru a ține în frâu creșterea prețurilor, Turcia, în schimb, le-a redus drastic.

Principala dobândă cheie a băncii centrale turce (TCMB) a fost astfel coborâtă de la 14% la 8,5% din luna august a anului trecut, sub impulsul președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile mari favorizează inflația, ceea ce contrazice toate teoriile economice dominante.

Principalul adversar al lui Erdogan la alegerile prezidențiale din 14 mai, Kemal Kiliçdaroglu, promite, în caz de victorie, revenirea la o formă de ortodoxie economică și restabilirea independenței băncii centrale.

Bilanțul economic al președintelui în exercițiu a contribuit la slăbirea candidaturii sale la realegere, până în punctul în care ultimele sondaje dau principalului său oponent un ușor avantaj.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
turcia