Lira turcească și-a revenit puternic, după măsurile de protejare a economiilor populației anunțate de Erdogan

Lira turcească și-a revenit puternic, după măsurile de protejare a economiilor populației anunțate de Erdogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2021

Lira turcească și-a revenit puternic marți, după măsurile de protejare a economiilor populației anunțate luni seara de președintele Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Erdogan a anunțat luni o serie de măsuri despre care a afirmat că vor atenua povara suportată de turci din cauza deprecierii lirei, el încurajându-i să păstre lire și nu dolari, scrie News.ro.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Potrivit planului lui Erdogan, guvernul a promis să garanteze depozitele în lire, anunț care a dus la aprecierea cu până la 25% a lirei în cursul zilei de luni, acesta fiind cel mai mare avans consemnat vreodată de moneda turcă într-o singură zi.

Analiștii și bancherii au avertizat că dacă lira va scădea din nou, guvernul va fi nevoit să suporte pierderile provocate de cursul bancar, iar inflația s-ar agrava.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Lira, care s-a depreciat în acest an cu 44% în raport cu dolarul, a fluctuat marți, atingând un maxim al zilei de 11,0935 unități pentru un dolar, pentru ca apoi să coboare până la 14,3885 unități pentru un dolar, înainte de a reveni la 13,1 unități.

Guvernul s-a angajat că plătească diferența între randamentul economiilor în lire și echivalentul depozitelor în dolari.

Peste jumătate din economiile locale sunt în valute străine și aur, potrivit datelor băncii centrale, din cauza pierderii încrederii în liră după deprecierile din ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
moneda
erdogan