Lituanienii, sfătuiți să nu mai folosească telefoanele chinezești UPDATE Reacția reprezentanților companiei Xiaomi

Lituanienii, sfătuiți să nu mai folosească telefoanele chinezești UPDATE Reacția reprezentanților companiei Xiaomi
scris 22 sep 2021

Ministerul apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezești și a sfătuit populația să renunțe la cele pe care le are, după ce un raport guvernamental a constatat că aceste dispozitive au încorporate capabilități de cenzură, informează Reuters. UPDATE Vezi mai jos reacția reprezentanților companiei Xiaomi.

Telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez producător de smartphone-uri, Xiaomi, au o capacitate încorporată de a detecta și cenzura termeni precum "Tibetul liber", "Trăiască Taiwanul independent" sau "mișcare democratică", conform unui raport prezentat de Centrul național pentru securitate cibernetică al Ministerului apărării de la Vilnius, scrie Agerpres.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Capacitatea software-ului telefonului Xiaomi Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru "regiunea Uniunii Europene", dar poate fi activată oricând de la distanță, conform sursei citate.

"Recomandarea noastră este să nu cumpărați telefoane chinezești noi și să vă debarasați de cele deja achiziționate într-un termen cât de rezonabil posibil", a declarat viceministrul apărării, Margiris Abukevicius, care a prezentat concluziile acestui raport.

În ultima perioada relațiile dintre Lituania și China s-au înrăutățit.

China a solicitat luna trecută Lituaniei să își retragă ambasadorul la Beijing și a informat că va proceda similar cu ambasadorul chinez la Vilnius după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa diplomatică în Lituania va fi denumită Biroul taiwanez de reprezentare.

Misiunile diplomatice ale Taiwanului în Europa și SUA folosesc denumirea orașului Taipei, evitând o referire la numele insulei, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

UE, în faza de finalizare a unui proiect pentru un încărcător de telefon universal CITEȘTE ȘI UE, în faza de finalizare a unui proiect pentru un încărcător de telefon universal

Raportul mai susține că telefoanele Xiaomi trimit date criptate de utilizare către un server din Singapore.

Un defect de securitate a fost găsit și în cazul telefonului P40 5G al Huawei, dar nu și în privința telefoanelor unui alt producător chinez, OnePlus.

Reprezentantul Huawei în țările baltice a declarat pentru știrile BNS că telefoanele sale nu transmit datele utilizatorilor în exterior.

Conform raportului, lista termenilor care ar putea fi cenzurați de aplicațiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browser-ul de internet implicit, conține în prezent 449 de termeni în limba chineză și este actualizat în permanență.

"Acest lucru este important nu doar pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi", concluzionează raportul. 

UPDATE ora 19.37 Ca urmare a vehiculării in media a declarațiilor Ministerului Apărării din Lituania care a sfătuit consumatorii să evite telefoanele mobile chinezești pentru că acestea ar avea încorporate capabilități de cenzură, reprezentanții companiei Xiaomi fac următoarele precizări:

"Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților. Xiaomi respectă și protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi. Xiaomi respectă Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR)."

viewscnt
Afla mai multe despre
lituania
telefoane chinezesti