Ministrul austriac de interne Gerhard Karner evită să se pronunțe asupra intrării României și Bulgariei în Schengen cu granițele terestre

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner evită să se pronunțe asupra intrării României și Bulgariei în Schengen cu granițele terestre
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a evitat să indice un orizont de timp în care Viena și-ar ridica veto-ul în privința aderării României și Bulgariei la Schengen și cu granițele terestre, după ce la sfârșitul acestei luni este așteptată ridicarea controalelor la frontierele maritime și în aeroporturi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prezent, luni, la o reuniune a miniștrilor de interne și de justiție din UE, Gerhard Karner a fost întrebat de jurnaliști dacă în viitorul apropiat se va schimba ceva în poziția Austriei în ceea ce privește intrarea deplină în Schengen a României și Bulgariei, inclusiv cu granițele terestre, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni

„Am avut un dialog foarte deschis și intens la începutul anului și am ajuns la un compromis care va intra în vigoare la sfârșitul acestei luni, mai exact la sfârșitul lunii martie, așa-numitul Schengen maritim și Schengen aerian”, a spus Gerhard Kerner, referindu-se la acordul la care s-a ajuns pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu granițele aeriene și maritime începând de la sfârșitul lunii martie.

În același timp, ministrul austriac de interne a sugerat că Viena nu se grăbește cu luarea unei decizii în ceea ce privește granițele terestre, preferând să vadă cum funcționează acest Schengen parțial și apoi „să se mai gândească”.

„Cred că este foarte important să punem în primul rând în aplicare acest compromis, să facem acest pas și să ne gândim la următorul pas după aceea”, le-a spus Karner jurnaliștilior de la Bruxelles care ridicaseră problema nemulțumirilor pe care le au companiile austriece pentru că „blocada” de la granițele cu Bulgaria și România le îngreunează afacerile.

„Orice altceva este contraproductiv”, a replicat Gerhard Karner. „Cred că este greșit să speculăm cu privire la efectuarea următorului pas înainte de a fi făcut primul pas”, a punctat ministrul austriac de interne.

„Ar trebui să ne uităm cum funcționează (compromisul - n.r.) și apoi sunt posibili următorii pași. A face al doilea sau chiar al treilea pas înainte de primul este complet greșit și contraproductiv și, uneori, duce la faptul că oamenii nu sunt mulțumiți de modul în care funcționează mecanismul”, a insistat Karner.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni seară, că, până la finalul acestui an, România va adera la Spațiul Schengen și terestru. „România peste o lună de zile va intra aerian și maritim (în Spațiul Schengen - n.r.). Normal că va trebui o atenție și mai mare, vor fi provocări mai mari, fiind la început. Eu vă garantez că până la sfârșitul anului acesta, România va intra în Schengen terestru”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Cum plănuiește Vladimir Putin să inunde Occidentul cu migranți CITEȘTE ȘI Cum plănuiește Vladimir Putin să inunde Occidentul cu migranți

La rândul său, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, declarase luni, înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles, că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea întări zona Schengen și nu este deloc corect să aibă doar o integrare parțială. El a precizat că în decembrie anul trecut s-a făcut un pas important odată cu decizia de a intra în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar el crede că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an. „Vom lucra în acest sens cu colegii și prietenii noștri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiți să cooperăm în ceea ce privește protecția frontierelor, migrația ilegală, și de asemenea, cooperarea polițienească”, a spus Predoiu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gerhard karner
schengen
romania