Banca Reglementelor Internaționale: Băncile centrale sunt aproape de victorie în lupta contra inflației

Banca Reglementelor Internaționale: Băncile centrale sunt aproape de victorie în lupta contra inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Băncile centrale sunt aproape de victorie în lupta pentru readucerea sub control a inflației pe plan global, se arată într-un raport publicat de Banca Reglementelor Internaționale (BIS), cea mai veche instituție financiară internațională și contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Există motive pentru "un optimism prudent". Băncile centrale au adoptat măsuri decisive și prin urmare au evitat ca inflația să se agraveze. În același timp, activitatea economică a fost remarcabil de rezilientă și sistemul financiar a avut o evoluție bună", le-a spus jurnaliștilor Claudio Borio, șeful Departamentului monetar și economic, scrie Agerpres.

KPMG - amendată din nou în Marea Britanie pentru nereguli privind activitatea de audit CITEȘTE ȘI KPMG - amendată din nou în Marea Britanie pentru nereguli privind activitatea de audit

Gradual, BIS a devenit mai încrezătoare în legătură cu perspectivele economice. La finalul lui 2023, instituția spunea că progresele în lupta contra inflației sunt încurajatoare. Deși obișnuita prudență privind riscurile s-a menținut, Borio a atras atenția că s-au atenuat semnificativ diferențele dintre așteptările piețelor privind momentul reducerii dobânzilor și ceea ce indică băncile centrale.

"Faptul că și piețele financiare converg către opiniile băncilor centrale sugerează că, cel puțin de data aceasta, băncile centrale au avut o apreciere mai bună a riscurilor", a declarat oficialul BIS.

Presiunile inflaționiste ar putea deveni mai persistente deoarece sectorul serviciilor și-a extins ponderea în economie, se arată în raportul publicat de Banca Reglementelor Internaționale.

Instituția a atras atenția asupra creșterii valorii acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, în special cele legate de inteligența artificială (AI).

În 23 februarie, Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului inteligenței artificiale generative (AI).

ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BMW investește, în sfârșit, în România. Joint venture cu un gigant japonez IT, în care vor lucra mii de oameni

Realizarea vine după ce firma din Silicon Valley a estimat o majorare semnificativă a veniturilor în primul trimestru din 2024, ceea ce a dus la creșterea cu 277 de miliarde de dolari a capitalizării sale bursiere, cel mai mare câștig într-o singură zi realizat la Bursa de pe Wall Street.

"Ori de câte pri avem schimbări majore sau prospective în tehnologie, vedem aceste raliuri pe burse. S-ar putea întâmpla din nou", susține Borio. Acesta a adăugat că multe alte piețe au înregistrat anul acesta creșteri semnificative deși investitorii se așteaptă la "o aterizare lină" pentru marile economii.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca reglementelor internaționale
inflatie