Moscova analizează adoptarea unui nou program de cheltuieli, de minimum 6,7 miliarde de dolari, pentru a calma nemulțumirile sociale

Moscova analizează adoptarea unui nou program de cheltuieli, de minimum 6,7 miliarde de dolari, pentru a calma nemulțumirile sociale
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2021

Autoritățile de la Moscova analizează adoptarea unui nou program de cheltuieli, în valoare de cel puțin 6,7 miliarde de dolari, pentru a calma nemulțumirile legate de scăderea nivelului de trai înainte de alegerile din toamnă, au declarat două surse apropiate discuțiilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Programul, care, potrivit unei surse, ar putea fi anunțat de președintele Vladimir Putin în următoarele săptămâni, în cadrul unui discurs anual, urmează peotestelor naționale de luna trecută, care au afectat valoarea rublei, scrie News.ro

Tranzacție în IT: Americanii de la Orion Innovation cumpără compania românească Tellence Technologies. Orion își va extinde operațiunile de R&D în România CITEȘTE ȘI Tranzacție în IT: Americanii de la Orion Innovation cumpără compania românească Tellence Technologies. Orion își va extinde operațiunile de R&D în România

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat planurile, dar a negat că o astfel de inițiativă a guvernului ar avea rolul să descurajeze protestele. El a spus că orice fel de legătură între programul de ajutoare și proteste ”nu corespunde realității”.

Un purtător de cuvânt al premierului Mihail Mișustin a spus că nu are cunoștință despre această propunere.

Protestele recente au fost provocate de arestarea politicianului de opoziție și critic al Kremlinului Alexei Navalnîi, care a fost reținut la revenirea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic, Noviciok, în august anul trecut, în timp ce se afla în Siberia.

Unii protestatari au spus că au ieșit în stradă pentru a-și exprima frustrarea provocată de scăderea standardelor de viață și decalajul între un număr mic de oameni bogați și restul populației.

Cele două surse guvernamentale au spus că pachetul de cheltuieli are rolul să îi facă pe oameni să simtă că autoritățile cunosc problemele lor financiare și că fac ceva să îi ajute.

Prima dintre surse a spus că programul de ajutoare este în valoare de aproximativ 500 de miliarde de ruble (6,74 miliarde de dolari).

Cea de-a doua sursă a afirmat că programul va fi echivalent cu 0,5% din PIB-ul Rusiei prognozat pentru 2021, care, potrivit calculelor Reuters, ar fi de circa 580 de miliarde de ruble (7,81 miliarde dolari).

Salariul mediu a crescut la echivalentul a circa 660 de dolari, la sfârșitul anului 2020, dar venitul real ajustat la inflație a scăzut anul trecut la 3,5% , iar șomajul a crescut aproape de 6%, pentru prima oară din 2011.

Economia a înregistrat anul trecut cea mai gravă contracție din ultimii 11 ani, iar inflația a atins nivelul de 5,2% în ianuarie, fiind peste ținta băncii centrale, de 4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
economie