Moscova cere companiilor străine care vor să plece din Rusia să ofere discounturi mai mari pentru activele pe care vor să le vândă

Moscova cere companiilor străine care vor să plece din Rusia să ofere discounturi mai mari pentru activele pe care vor să le vândă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2023

Unele companii străine care încearcă să părăsească Rusia se confruntă cu o creștere importantă a costurilor, deoarece Moscova cere reduceri mai mari la prețurile activelor pe care doresc să le vândă, au declarat trei persoane care cunosc această problemă, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rusia a înăsprit constant cerințele de ieșire, de când companiile occidentale au început să plece, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea numește o ”operație militară specială” în Ucraina, în februarie 2022, scrie News.ro.

Presa bulgară acuză România că pregătește o nouă „bombă ecologică” sub ferestrele locuitorilor din Ruse CITEȘTE ȘI Presa bulgară acuză România că pregătește o nouă „bombă ecologică” sub ferestrele locuitorilor din Ruse

Directorii de companii spun că navigarea printre reguli devine din ce în ce mai dificilă în Rusia.

Companiile străine au fost deja afectate de pierderi de peste 80 de miliarde de dolari din operațiunile lor din Rusia, din cauza reducerilor de valoare și a pierderii veniturilor, pe baza unei analize a Reuters a datelor și declarațiilor companiei.

Producătorul de bere olandez Heineken a declarat vineri că și-a încheiat ieșirea din Rusia vânzând operațiunile sale de acolo către grupul rus Arnest, pentru un euro simbolic.

De asemenea, Moscova a impus treptat obstacole suplimentare de ieșire.

Amenințarea naționalizării planează, de asemenea, în special după confiscarea în iulie a activelor rusești ale producătorului danez de bere Carlsberg și ale producătorului francez de iaurt Danone.

Companiile încă în proces de negociere a ieșirilor includ grupul de telecomunicații Veon, grupul tehnologic listat la Nasdaq Yandex și creditorul italian Intesa.

Moscova cere deja o reducere de 50% la toate tranzacțiile externe, după ce consultanții selectați de guvernul rus au evaluat afacerea.

Rusia cere, de asemenea, o contribuție la bugetul rus de cel puțin 10% din preț.

Dar trei persoane familiarizate cu procesul de ieșire pentru companiile străine au spus că unele tranzacții se confruntă cu cereri pentru reduceri suplimentare, înainte ca guvernul să dea undă verde.

Sursele au cerut anonimatul deoarece informația este confidențială.

Ministerul rus de Finanțe a declarat că nu forțează reducerea prețurilor finale de vânzare, dar poate ajusta evaluările în timpul procesului de vânzare.

GM începe testele pe șosea cu mașini autonome de nivel 4 CITEȘTE ȘI GM începe testele pe șosea cu mașini autonome de nivel 4

”Prețul se poate schimba doar în cazul în care comisia evidențiază evaluarea incorectă a valorii de piață a unei afaceri străine”, se spune într-un răspuns scris la întrebările Reuters.

Ministerul Economiei și banca centrală evaluează, de asemenea, întreprinderile și pot face, de asemenea, ”o corecție” la un preț, se arată în comunicat.

O comisie guvernamentală care monitorizează investițiile străine trebuie să aprobe acorduri care implică companii din așa-zise țări ”neprietenoase”, cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina.

Băncile și companiile energetice necesită, de asemenea, aprobarea personală a președintelui Vladimir Putin pentru a vinde.

O sursă de pe piața financiară care lucrează cu companiile care doresc să părăsească Rusia a declarat că comisia trimite unele tranzacții înapoi, spunând că evaluarea ar trebui să fie cu 20-30% mai mică.

Este ”o cutie neagră imprevizibilă”, a spus această persoană.

O altă persoană, care lucrează la tranzacții de fuziuni și achiziții și cu companii străine, a spus că tranzacțiile care depășesc 100 de milioane de dolari au un risc deosebit de a fi refuzate. Această sursă a spus că cea mai recentă modificare a prețurilor împiedică vânzările și obligă companiile să ia în considerare alternative.

”TERMENI DEFAVORABIL”

Companiile străine au încheiat aproximativ 200 de vânzări de active rusești între martie 2022 și martie 2023, a raportat banca centrală rusă, cu aproximativ 20% în valoare, de peste 100 de milioane de dolari.

În evaluarea sa semestrială a stabilității financiare, banca centrală a declarat că companiile străine aflate sub presiune să părăsească Rusia o fac în condiții ”nefavorabile”.

”Exodul străinilor de anul trecut continuă, deși există ceva mai puține tranzacții”, a declarat Suren Gortsunyan, partener și co-fondator al firmei de avocatură Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners (RGD), care a oferit consultanță pentru opt tranzacții și planuri de succes pentru aprobări în alte cinci până la șase.

”Mugshot”-ul lui Donald Trump intră în galeria celebrităților cu portrete la Poliție: Bill Gates, Tiger Woods sau Paris Hilton CITEȘTE ȘI ”Mugshot”-ul lui Donald Trump intră în galeria celebrităților cu portrete la Poliție: Bill Gates, Tiger Woods sau Paris Hilton

”Constrângerile de reglementare care s-au dezvoltat în mod constant fac mai dificilă ieșirea”, a spus Gortsunyan.

Exodul corporativ este un avantaj uriaș pentru antreprenorii ruși, precum și pentru rivalii și foștii parteneri de afaceri ai companiilor occidentale, a declarat Alexei Kuprianov, directorul Aspring Capital, care a oferit consultanță cu privire la zeci de tranzacții, inclusiv vânzarea așteptată a Vimpelcom a Veon către managementul local, pentru 2,1 miliarde de dolari.

STEAGURI ROȘII

Ministerul rus de Finanțe a declarat că comisia guvernamentală aprobă aproximativ 90% din tranzacții și se întrunește în medie de cel puțin două ori pe săptămână pentru a analiza cele mai recente propuneri.

”Poate dura până la șase luni pentru ca acordul să fie pregătit de agenția relevantă”, a spus ministerul.

Potențialele semnale roșii ar include lipsa de experiență a unui potențial cumpărător în domeniul solicitat, tranzacții care implică cumpărători intermediari sau întrebări despre evaluarea activelor, se arată în comunicat.

După evaluare, Ministerul de Finanțe transmite acordul comisiei, din care fac parte reprezentanți ai băncii centrale și ai mai multor ministere guvernamentale, a declarat Nato Tskhakaia, șeful de practică de reglementare al RGD.

Dar decizia este luată în cele din urmă din mâinile vânzătorilor. Nici cumpărătorul, nici vânzătorul nu sunt prezenți pentru a asculta deliberările comisiei, a spus Ministerul de Finanțe.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
companii